Hücre evi baskınıyla ölü ele geçirilen DHKP-C terör örgütünün üyesi Kevser Mızrak ile sağ yakalanan Sezgin Çelik"in, “Hayata Dönüş Operasyonu” nun yıldönümü olan 19 Aralık"ta, Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı Cemil Çiçek"e ve eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk"e suikast hazırlığı yaptığı belirlendi.

İstihbarat alındı

Polis, 19 Aralık 2000"de cezaevlerindeki ölüm oruçlarını bitirmek amacıyla gerçekleştirdiği ve çok sayıda mahkumun öldüğü “Hayata Dönüş Operasyonu”nun yıldönümünde DHKP-C"nin Ankara"da, Başbakan Yardımcısı Çiçek ve eski Bakan Türk"e eylem düzenleyeceğine ilişkin istihbarat üzerine harekete geçti. Örgüt tarafından saldırı için görevlendirilen Kevser Mızrak ile Sezgin Çelik"in İstanbul"dan Ankara"ya geldiğinin belirlenmesi üzerine, bir hafta süreyle bu kişileri takibe alan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, zanlıların İstanbul"dan silah getirttiklerini tespit etti.

Çatışmada öldürüldü

Örgütün İstanbul"da bulunan üyeleriyle halen aynı soruşturma çerçevesinde tutuklu bulunan N.K. aracılığıyla iletişim halinde olan Mızrak ve Çelik"in hazırlıklarını hızlandırdığını saptayan TEM ekipleri, 10 Aralık sabahı Kurtuluş semtindeki hücre evini özel harekat polisleri eşliğinde ablukaya aldı.

Çelik"in sokakta yakalanmasından sonra kapıyı çalan özel harekat timleri, Mızrak"ın silahla ateş etmesi üzerine ateşle karşılık verdi. Çıkan çatışmada, iki polis yaralanırken, Mızrak ölü ele geçirildi.

“Hayata Dönüş Operasyonu” nun yapıldığı dönemde Adalet Bakanı olan Hikmet Sami Türk, DHKP-C"nin sözde ölüm listesinde yer alıyor. Bakan Çiçek de F tipi cezaevi uygulaması ve Ceza ve İnfaz Kanunu nedeniyle örgütün ölüm listesinde adı yer alan siyasetçiler arasında bulunuyor.

20 Mayıs 2003 tarihinde Çiçek"e suikast düzenlemek isteyen DHKP-C"li canlı bomba Şengül Akkurt, bombanın düzeneğine son şeklini verirken Kızılay"da bir kafenin tuvaletinde bombanın patlaması sonucu ölmüştü.

1 Temmuz 2005"te de yine aynı örgütten Eyüp Beyaz, Adalet Bakanlığı"na üzerindeki bombayla girmek istediği sırada vurularak öldürülmüştü.

“Dolaylı olarak duydum”

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, suikast girişimiyle ilgili olarak kendisine resmi bir bilgi verilmediğini ancak dolaylı olarak duyduğunu söyledi. VATAN"ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Türk, bunun resmi bir kaynak olmadığını vurgulayarak, “Bu çeşit hizmetleri yapanlar tehditlerin hedefi olur. Bugüne kadar bana yönelik birkaç girişim daha önlendi. Artık alıştığımızı bile söyleyebilirim. Zaten risk altında olduğumuz için devlet bize koruma görevlileri tahsis etti” dedi.

Fehriye Erdal gibi

Emnİyet kaynakları, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıfta eğitimini sürdürürken 1995 yılında DHKP-C"ye katılan Kevser Mızrak"ın, polis tarafından 9 kez gözaltına alındığı ve “terör örgütü üyesi olmak” suçundan bir süre kaldığı Uşak Cezaevi"nden Wernicke Korsakoff hastalığı nedeniyle geçici olarak salıverildiğini belirtti. Yeniden cezaevine dönmeyen ve hakkında yakalama emri bulunan Mızrak"ın, Sabancı suikastini gerçekleştiren ve halen Belçika"da bulunan Fehriye Erdal gibi otomatik tabanca kullanabildiği ve saldırı gerçekleştirmesi için yetiştirildiğinin de belirlendiği bildirildi. Operasyon sırasında hücre evinde Glock ve 7.65 çapında iki silah ele geçirilmişti.

Vatan