Bir sosyal paylaşım sitesi olan Facebook, dünya çapına o kadar büyük bir kitleye hitap ediyor ve o kadar çok kullanılıyor ki artık bir internet sitesinden fazlası olarak algılanıyor. Bunun bir örneği de ABD’nin Louisiana eyaletinde yürürlüğe giren yeni yasa. Bir süredir suçluların Facebook hesaplarını engellemeyi düşünen eyalet yönetimi, sonunda bu düşünceyi yasalaştırdı.
Yeni yasaya göre cinsel suçlar ya da çocuk istismarı sebebiyle hüküm giyen kişiler, Facebook’a şartlı olarak girebilecek. Bu kişilerin Facebook’a girmesinin yasaklanabileceği gibi eğer mevcut profilleri varsa burada suçlu olduklarını belirtmeleri, adres ve fiziksel görünüşlerini tarif etmeleri isteniyor. Facebook yönetimi, bu konuda yasaları uygulamayı kabul etmiş durumda ve yakında diğer sosyal medya sitelerinde de yasanın uygulanması bekleniyor.

Daha önce Texas ve Illinois eyaletlerinde de cinsel suçlardan hüküm giyen kişilerin sosyal paylaşım sitelerine girmesini yasaklayan yasalar kabul edilmişti. Facebook da o dönemden beri bu suçluların profillerini kullanıma kapatıyor. Ancak Louisiana’da yürürlüğe giren yasada suçlu profillerinin kapatılmasına yerine onun bir suçlu olduğunu belirten, fiziksel özelliklerini ve yaşadığı bölgeyi tarif eden bilgiler eklenmesi öngörülüyor. Kişiler eğer bu istenilenleri yerine getirmezse 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.