Ergenekon soruşturması kapsamında, İşçi Partisi"nde arama yapan 10 polis memuru, “görevi kötüye kullandıkları” iddiasıyla yargılandıkları davada beraat etti.

Ankara 24"üncü Asliye Ceza Mahkemesi, İP Genel Merkezi ve Ulusal Kanal"da yapılan aramaların yasalara aykırı olduğu sonucuna vardı. Ancak mahkeme, aramayı yapan 10 polisin, yasaya aykırı eylemi “görevi kötüye kullanma” kastıyla yapmadıkları gerekçesiyle beraatlerine karar verdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi"nde görevli 10 polisin yargılandığı davaya, tutuksuz 1 sanık ve avukatları ile şikayetçi İP ve Doğu Perinçek"in avukatı Ali Cafer Baş katıldı. Duruşmada bazı sanıklar savunma için süre istemelerine rağmen Hâkim İsmail Tiryaki, polislerin beraatine karar vererek, duruşmanın sonunda gerekçeli kararını da yazdırdı. Kararda, mahkemenin arama kararında bilgisayarlarda arama yapılacağı ve el konulabileceği hususunda bir izin olmadığı halde sanıkların bilgisayarlara el koyduğu, aramanın çok sayıda polis tarafından yapıldığı halde her odada aranacak yerin sahibi veya avukatların hazır bulundurulmadığı, Doğu Perinçek"in aranan yerlerde hazır edilmediği, emniyete götürüldüğü kaydedildi. Kararda, şöyle denildi: “El konan eşyaların sahipleri tarafından mühürlenip imzalanması gerektiği halde bu hususun hatırlatıldığına dair tutanaklarda bilgi olmadığı, bilgisayarlardaki programların şifreli olduğuna dair bilgi olmadığı halde bilgisayar ve hafızalarına el konulmasının yasalara aykırı olduğu anlaşılmış ise de sanıkların bu eylemi görevi kötüye kullanma kastı ile işledikleri hususunda somut bir kanıt olmadığından ve eylemi, görevlerini yaptıkları düşüncesi ile yaptıkları kanaatine varıldığından, manevi unsur yokluğundan beraatlerine karar verilmiştir.”

Temyiz edilecek

Avukat Ali Cafer Baş, kararı temyiz edeceklerini söyledi. Baş, “Bu karar kesinleşirse, kanuna aykırı mahkeme emrini yerine getiren polisler, "Biz emri yerine getirdik, suç işleme kastımız yoktu" diyerek, ceza almaktan kurtulacaklardır” diye konuştu.