Tandoğan Meydanı'ndan kaldırıldıktan sonra yaklaşık 18 yıldır depoda bekleyen 'Su Perileri' heykeli Cer Modern'de yeniden hayat buldu.

Ankara Tandoğan Meydanı'ndan kaldırıldıktan sonra yaklaşık 18 yıldır depoda bekletilen ''Su Perileri'' heykeli, Cer Modern'in bahçesinde konumlandırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Su Perileri'' heykelinin yeniden hayat bulduğu Cer Modern'in bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, gecikmiş bir görevi yerine getirdiklerini, heykelin 1992 yılında Tandoğan Meydanı'ndan kaldırıldığını anımsattı.

Heykelin 1924'te İtalya'dan getirildiğini belirten Bakan Günay, ''O zaman Kızılay'a konulmuş. O günlerde Kızılay'ın adı tosbağa yatağı imiş. Büyük ölçüde kaplumbağa varmış demek ki. Kızılay kentleşirken, özel bir simgesi olsun diye oraya konulmuş heykel. Sonra Kızılay'da kentleşme devam edince Tandoğan'a yerleştirilmiş'' dedi.

Riyaseti Cumhur Senfoni Orkestrası, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın ilk konserlerini bu heykelin çevresinde verdiğini kaydeden Günay, Atatürk'ün bu anıtın çevresinde konser dinlediğine ilişkin bilgiler olduğunu söyledi.

Milli Komite'nin, 2001'de, anıtın Tandoğan'dan kaldırılıp AKM alanına getirilmesini öngördüğünü anlatan Bakan Günay, şöyle devam etti:

''Biz de düşündük, madem ki Riyaseti Cumhur Senfoni Orkestrası ilk konserlerini bu heykelin çevresinde vermiş yine senfoniyle ilgili bir mekanda bulunması uygundur diye. Heykelin arkasındaki ufuk çizgisinde şu andaki CSO binası var, onun solunda yeni inşaat var. İçinde bulunduğumuz alan da AKM alanı. Biz Milli Komite kararına ve ilk kullanımına uygun bir düzenleme yapıyoruz.

Tandoğan'dan kaldırıldıktan sonra ve uzun süre depolarda kalırken heykel tahribat görmüştü. Büyükşehir Belediyesinden rica ettim. Çevre Koruma Daire Başkanlığı ve heykeltıraşlarımızdan Metin Yurdanur konuyla ilgilendi. Onun gözetiminde heykel yenilendi, bazı eksik parçalar vardı onlar da tamamlandı. İlk kullanımına uygun biçimde havuz üzerinde sergileyeceğiz. Yine sanat alanlarıyla ilgili bir mekanda bu heykel Ankara halkına sunulmuş olacak.'

'GÜZEL SANAT ÜRÜNLERİYLE HALKIMIZI BULUŞTURUYORUZ'

Bakan Günay, Ankara'da daha önce çeşitli heykeltıraşlara sipariş edilen ancak uygun kullanım alanları bulunamadığı için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün bahçesine serpiştirilen heykeller bulunduğunu ifade ederek, bunlardan biri olan ünlü ressam İbrahim Çallı'nın heykelinin Resim Heykel Müzesi'nin önüne konulduğunu bildirdi.

Numune Hastanesine doğru giden kavşakta da Türk kadınının çağdaş ve büyük simgelerinden Halide Edip Adıvar'ın milli mücadeledeki görüntüsünü simgeleyen bir heykel olduğunu bildiren Günay, Resim Heykel Müzesi'ndeki çalışmaların çok yakın zamanda biteceğini söyledi.

Resim Heykel Müzesi'nin dış duvarlarını boyattıklarını, iki önemli edebiyatçının heykelinin de Milli Kütüphane'nin önüne koyduklarını belirten Günay, diğer heykellerle ilgili şunları söyledi:

''Necip Fazıl heykelini Altındağ Belediyesi aldı. Mehmet Akif Ersoy'u Hamamönü'nde kendi oturduğu dergahın yakın bir yerinde Ankara halkının bilgisine sunduk. Ankara Radyosu sanatçılarından Muzaffer Sarısözen'in heykeli Ankara Radyosu Evi'nin karşısına konuldu. Abidin Dino heykelini Beyoğlu Belediyesine gönderiyoruz. Nazım Hikmet heykelini Şişli Belediyesi'nin bir alan düzenlemesinde değerlendirdik.

Aşık Veysel'in köyüne, başında takke olan bir heykel konulduğuna yönelik itirazlar vardı. Garip bir tutuculuk sergilendi, itirazlar yapıldı biz Aşık Veysel'in başında fötr şapka olan heykelini oraya gönderdik. Ünlü bestekar Mustafa Itri Efendi'nin heykeli de Gençlik Parkı'nda, Adnan Saygun'un heykelini de CSO önüne koymak için şu anda çalışma yapıyoruz.''

'MİTHATPAŞA'DAKİ ATATÜRK HEYKELİ RAHATSIZ EDİYOR'

Böylece kendi dönemlerinde Ankara ve çevresinde 20 kadar heykeli, kültür ve sanatla ilgili mekanlarda halkın bilgisine sunduklarını dile getiren Günay, ''Heykel konusunda bizim bir sıkıntımız var. Atatürk heykelleri de buna dahil. Belediyeler dahil çeşitli kurumlar çalışmalar yapıyor. İyi bir sanatçı elinden çıkmayınca, özenli bir çalışma olmayınca 'yapılmasaydı daha iyi olabiliyor' deniliyor. Ben bu dönemde herhangi bir meydana, alana, herhangi bir anıtsal düzenleme çerçevesinde serpiştirdiğimiz heykellerin aynı zamanda aslına uygun sanat eserleri olmasına özen gösterdim. Bu nitelikteki heykellerimizi halkımızla paylaştık'' diye konuştu.

Ankara Mithatpaşa Caddesi'nde kendisini çok rahatsız eden bir Atatürk heykeli olduğunu bildiren Bakan Günay, ''Duruşuyla, endamıyla beden orantısıyla Atatürk'e uygun değil. Bence Atatürk o heykelden çok daha endamlı, çok daha yakışıklı bir insan. Maalesef o heykel uzunca yıllardan beri duruyor. Bu dönemde bunların olmamasına gayret ediyoruz, mümkün olduğunca güzel sanat ürünleriyle halkımızı buluşturmaya çalışıyoruz'' dedi.