Senato İstihbarat Komitesi'nin bulgularına göre, Rice 2002 yılında El Kaide zanlısı Ebu Zübeyde'ye su işkencesi uygulanmasına rıza göstermiş. "Waterboarding" olarak da bilinen su işkencesi zanlının yüzüne bir bez parçası kapatılarak aralıklarla dökülen su ile boğulma hissi veriyor.

Geçen hafta Amerika'da yayınlanan belgeler, bu yöntemin aralarında Ebu Zübeyde ve Halid Şeyh Muhammed'in de bulunduğu zanlılara 266 kez uygulandığını ortaya koymuştu. Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, yöntemin sonuç verdiğini savunurken birçok CIA eski görevlisi de aynı yönde görüş bildirmişlerdi.

Raporlara göre CIA tarafından terör zanlılarına uygulanmak üzere dönemin yetkililerine önerilen işkence yöntemine birçok bakan olur vermiş. Dönemin CIA Başkanı George Tennet ile 2002 Temmuzu'nda görüşen Rice, Adalet Bakanlığının onaylaması şartıyla CIA'nin teklif ettiği sorguları yürütmesi tavsiyesinde bulunmuş.

Belgeler, bir yıl sonra da CIA'in, Rice, Cheney ve Adalet Bakanı John Ashcroft'un da aralarında bulunduğu yetkilileri su işkencesi ve diğer yöntemlerin uygulanması konusunda bilgilendirdiğini ortaya koyuyor.

Sabah