Bir yanda büyük şehirlerde umursamadan, harcanan, akıtılan sular, bir yanda suya hasret yaşayan köylüler...Türkiye'nin 'eskimeyen' , 'yok olamayan' iki yüzü...

Suya hasret yaşayan Hakkari'nin Bağdaş köyünde insanlar, zorlu kış şartılarında su sıkıntısı çekiyor.Eldekini kullanma çabasında olan aileler, karı eriterek su ihtiyaçlarını karşılıyor, elleri dona dona, kızarana kadar...

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Bağdaş köyü Gedikli mezrasında yaşayan vatandaşlar, su sıkıntısını kar eriterek gidermeye çalışıyor.

İlçeye 30 kilometre uzaklıktaki Bağdaş köyü Gedikli mezrasında yaşanan su sıkıntısı, köy sakinlerini zor durumda bırakıyor.

Vatandaşların bazıları içmek için mezradaki tek çeşmeden su alıyor, kullanma suyu ihtiyaçlarını da kar eriterek karşılıyor.

Mezranın yukarı mahallesinde oturan Hurşit Ayhan, 45 hane ve yaklaşık 450 nüfusu bulunan mezranın aşağı mahallesinde bulunan küçük bir çeşme ile su ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Benim evim çeşmeye yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıkta. Her gün sabah kızak ve bidonlarla eve içme suyu taşıyoruz. Suyumuz az, bütün köy 1 çeşmeden su alıyor. Sabah saatlerinde tüm köylüler su için kuyruğa giriyor. İçme suyumuzu çeşmeden sağlıyoruz ama banyo ve bulaşıklar için dışardan topladığımız karları banyo için kullandığımız su ısıtıcılı sobalara doldurarak karları eritiyoruz. Elektrik olmadığında ise karları ısınmak için kullandığımız sobaların üzerine bırakıp eritiyoruz.''

Leğenle dışardan getirdiği karları eritmeye çalışan Şahiye Ayhan, ''Kar eriterek su elde etmek çok zor ancak başka çaremiz yok. Kar toplarken soğuktan ellerimi hissedemiyorum çoğu zaman'' diye konuştu.

Köy sakinlerinden Eyüp Ayhan ise geçen yıl Köydes projesi kapsamında köylerine su deposu ve tesisatı döşendiğini ancak ihalenin bitmesiyle boruların patladığını, henüz su deposunun suyunu içemediklerini söyledi.

Yaz mevsiminde arazi sulamak için de su sıkıntısı çektiklerini belirten Ayhan, ''Su deposu için 8 kilometre öteden borular döşendi ancak borularda meydana gelen arıza nedeniyle suyumuz kesildi. Şu an su deposunda bir damla su yok. Köyün aşağısında bulunan çeşme de olmasa perişan olurduk. Ancak o çeşme de sadece içme suyumuzu karşılayabiliyor'' diye konuştu.

GAZETEPORT