Günümüzde önemi giderek artan suyun kullanımına dair hassasiyeti artırmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla 16 ilde gerçekleştirilecek olan “Kırsal Alanda Su Bilinci” toplantılarının dokuzuncusu Aydın"da gerçekleştirildi. Aydın Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleşen konferansa Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Aydın Ziraat Odası Başkanı ve Umurlu Belediye Başkanı Rıza Posacı, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, Aydın genelindeki ziraat odalarının başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve üyeleriyle köy muhtarları katıldı.

Kırsal alanda “su kullanımı bilincini” oluşturmak ve yaygınlaştırmak üzere 16 ilde düzenlenen Kırsal Alanda Su Bilinci Konferansı"nda konuşan Tarım Sigortaları Vakfı Genel Müdürü Tanfer Dinler, tarım sektörünün kanaat önderleri ve yöneticileri ile biraraya gelerek deneyimlerini paylaştı. Geleneksel yüzey sulama yöntemleri ile boşa harcanan yer altı ve yer üstü kaynaklarının yol açtığı verimsizlik, açlık tehlikesi, erozyon ve doğal dengenin bozulmasına karşı alınacak önlemler modern tarımsal sulamanın gerekliliği çerçevesinde bilgiler veren Dinler, modern sulama yöntemleri sağlanacak su tasarrufuna işaret etti. Ülkemizde tarımın gelişmesi için büyük çabalar sarf etmiş olan Tanfer Dinler, kırsal alanda su bilincinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirterek, “İçilebilir sularımızın yüzde 70"ten fazlası tarımsal sulamada bilinçsizce kullanılıyor. Oysaki su bilinci ve sulama teknikleri konusunda bilgilendirme ile bu oran yüzde 20"lere düşürülebilir. Yani tarımın dışındaki tüm sektörlerin kullandığı suyun 3 katı geri kazandırılabileceğini biliyoruz” dedi.
Tanfer Dinler, gelecek yüzyılın en önemli sorunun su olacağını, su kaynaklarını daha verimli ve bilinçli kullanılması gerektiğini, Tarımda sulamanın en verimli yolunun damla sulama olduğunu aktardı. Türkiye"nin sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığını oranlara bakıldığında Irak"ın dahi altında olduğunu belirten Dinler; dünyadaki su oranları ve su zengini ülkeler hakkında bilgiler verdi. Geçmişten bu güne suyun bolca ve boşa kullanılması sonunda Türkiye"de kullanılabilir su kaynaklarının azaldığının altını çizen Dinler, “Günümüzde suyun çoğu afet, azı felaket. Dünyada küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık meydana geldi. Ancak küresel kuraklığın nedeni ile ilgili herkesin kendisini sorgulaması gerekiyor. "İnsanoğlu' demek yerine "ben" demeyi öğrenmeliyiz. Kendimizi sorgulamalı ve suçlamalıyız” diye konuştu.

Türkiye"nin tarımda uluslararası düzeyde rekabet edebilir seviyeye gelmesi için Tarım Akademisi"nin bu değerli çalışmasını yürekten desteklediklerini belirten Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, “Kurumsal sosyal sorumluluk bilinciyle, çiftçinin yanında olduğumuzu attığımız somut bir adımla göstermek istedik. Tarım Akademisi ile hayata geçirdiğimiz bu proje ile Türkiye"nin 16 ilini ziyaret ederek çiftçilerimiz arasında su bilincinin artmasını ve farkındalık oluşmasını hedefliyoruz. Tarımsal sulamada bilincin artmasıyla su kullanımında tasarruf sağlanacak ve geleneksel yüzey sulama yöntemlerinin önlenmesiyle verimliliğin artması sağlanabilecek” şeklinde konuştu.