Devam eden eğitimler hakkında açıklamada bulunan Umut Arama Kurtarma Derneği Başkanı Veli Tiryaki, Aydın"ın sel ve doğal afetlere karşı hazırlıksız olduğunu belirterek, sel, baraj taşkınları ve boğulma vakalarına karşı ön hazırlık için çalışma başlattıklarını söyledi. Tiryaki, “Türkiye Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu 27 Ekim 2009 tarihinde Bursa İznik"te Atila Ulaşın ev sahipliğinde yaptığı 2009 yılında artan afetlerin değerlendirildiği toplantıda alınan kararlar doğrultusunda su altı kurtarma ve Sel Kurtarmaya önem vereceklerini açıkladı. Aydın"da yerel olarak Umut Arama Kurtarma, Umut Dağcılık Arama Kurtarma ve Mavi Yengeç Dalgıç ve Sul Atı Sporları okulunun eğitim desteği ile öncelikle sel ve diğer doğal afetlerle ilgili çalışmalara da başladık. Aydın barajlar bölgesi olmasının yanında meteoroloji ve NASA"nın özellikle sel felaketlerin artacağının belirtilmesinin ardından biz de bölgemizde bu konuda eğitim çeşitliliği yoluna gitme kararı aldık. Sadece deprem arama kurtarma üzerine değil, sel, Su altı kurtarma baraj taşkınları ve boğulma vakalarına karşı Aydın"da ön hazırlık yapmak için bir proje geliştirdik.

Bunun için 13 Ekim itibariyle eğitim programımıza başladık. Eğitim programımız 30 saat teori ve uygulamalı olmasını planladık. Bu programda İl Özel İdaresi ve Aydın Belediyesi ile yapacağımız protokolle ortak çalışma yapmayı da planlıyoruz. Aydın"ın bütün afetlere karşı hazır olması için gönüllülerden oluşan bir kurtarma ordusu kurmak istiyoruz. Halen ciddi miktarda malzeme ihtiyacımız var. Bu konuda bize destek olacak firmalar arıyoruz” dedi.

“SEL VE DOĞAL AFETLER İÇİN ALTYAPI HAZIRLIĞI YOK”

Aydın"ın da sele karşı hazır olmadığını belirten Tiryaki, “Türkiye sel üzerine hiç hazır olmayan ülke. İstanbulda bunu gördük. İstanbul bu konuda sele hazır değildi. Ülkemizdeki yerel yönetimlerde de bu konuda altyapı hazırlığı yok. Biz toplum olarak bütün afetleri önemsemiyoruz. Sonra eyvah diyoruz ama iş işten geçmiş oluyor. Aydın"da sel olayında profesyonel kurtarma yapabilecek ekipmanlı arama kurtarma ekibi yok. Bir Zokyak temin edebilirsek bu açığı biz kapatabiliriz. Halen Özel şahıslardan yardım istenerek yapılıyor. Geyik barajındaki helikopter kazası operasyonda 10 saat sonra Marmaris"ten dalgıç getirilerek arama yapılmış olması Aydın için bir ayıp” diye konuştu.

Umut Arama Kurtarma Derneği tarafından başlatılacak olan eğitimler için başvuruların devam ettiği belirten Tiryaki, şuana kadar 20 başvuru olduğu ve bu sayının 50"ye çıkarılmasının hedeflendiği ifade etti./iha