Geçen yıl yaşanılan kuraklık ve su sıkıntısı sonrasında bu yılki sulama sezonunun en asgari düzeyde sıkıntı ile atlatılabilmesi için yapılması gerekenler düzenlenen toplantılar ile masaya yatırılmaya devam ediyor.
Söke Ziraat Odası Toplantı Salonu"nda gerçekleştiren "su" toplantısına Söke Belediyesi ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Güllübahçe Belediye Başkanı ve Sulama Birliği Meclis Üyesi Yılmaz Salbaş, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, Meclis Başkanı Mustafa Karababa, Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Dr. Hulusi Tanman, Tariş Söke 131 Nolu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ekrem Sert ve Tariş Söke yetkilileri, Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Bu yıl sulama birliğimiz ve sivil toplum örgütlerimiz ile siyasilerimiz ile birlikte tek yumruk halinde mücadele veriyoruz. Söke"nin başka şansı yok. Sökeli üreticiler olarak birbirimize karşı saygı ve sevgi içinde, birbirimizin haklarına sahip çıkarak hareket edersek, sıkıntıyı daha kolay aşabiliriz” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Söke Belediyesi ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi konuşmasına sulama sezonunda yaşanan sıkıntının tüm Söke ekonomisini etkilediğini vurgulayarak sözlerine başladı. Geçen yıl Söke Ovası"nın sadece ürün kaybının 70 milyon YTL civarında olduğunu belirten Necdet Özekmekçi, banka borçları ile diğer ekonomi kollarına yansıması da eklendiğinde bu rakamın 200 milyon YTL civarında zarara ulaştığını söyledi. Bu yıl sıkıntıların aynı boyutta yaşanması halinde Söke Ovası"nda yaklaşık 100 bin dekarlık alanın bankaların eline geçeceğini ifade eden Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; Devlet Su İşleri (DSİ)"nin sulamada su tahsisi planlamasını neye göre yaptığına anlam veremediklerini söyledi. DSİ"nin Aydın ilinde geçen yıl 970 bin dekar alanın sulanacağını planladığını, bu alanın 370 bin dekar ile Söke Ovası"na ait olduğunu belirten Necdet Özekmekçi; “Bu oran yüzde 30. Bu hesaptan gidersek barajlardan tahsis edilen suyun yüzde 30"unun Söke"ye verilmesi gerekir. Yani 120 milyon metreküp civarında su Söke"ye verilmeli. Geçen yıl 67-68 milyon metreküp su tahsis edilmişti, bu yıl bu rakam 88 milyon metreküpe çıkardı ama yinede hedefimize ulaşamadık” dedi.
2001 yılından günümüze kadar hektar başına Söke"ye verilen suyun yetersiz olduğunu, Söke"ye en azından Aydın ile eşit miktarda su verilmesi gerektiğini vurgulayan Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; “Aydın"a geçen yıl hektar başına 3 bin 760 metreküp su kullandırıldı, Söke"ye ise bin 978 metreküp su düştü. 2001 yılından bu yana DSİ"den alınan rakamlara bakıldığında diğer sulama alanlarına tahsis edilen miktarların çok üzerinde su kullandırılmış. DSİ adil tahsis ve dağıtım yapacaksa bize neye göre planlama yaptığının kriterlerini söylesinler” dedi. Bu sene Söke"ye tahsis edilen suyun hakkaniyet ölçüsünde olmadığını belirten Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; “Söke"ye gelen suyu hakkaniyet ölçüsünde Sökeli üreticiye dağıtmak asli görevimizdir. Sulama Birliği tamamen üreticiye hizmet veren bir kurum. Bize su yeterli geldikten sonra size neden sıkıntı yaşatalım” diye konuştu.
Toplantıda yaptığı konuşmasında Söke dışındaki diğer sulamaları kastederek “Bizim kimsenin suyunda gözümüz yok” diyen Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Dr. Hulusi Tanman; “2007 yılında yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmaması için sulama birliğimiz başta olmak üzere, sivil toplum örgütlerimiz ile el ele vererek ciddi bir mücadele verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Kimsenin suyunda gözümüz yok ama haksızlık ve adaletsizliğin giderilmesi için çalışmaya hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Çine ve İkizdere Barajının 2009 yılında kesinlikle su tutacağını öğrendik. Bu barajlar Söke"nin bütün sulama sıkıntısını sona erdirecek. Barajların önümüzdeki yıl su tutması şart” dedi.
Söke"nin kış aylarında yoğun yağışlar sonrasında taşkın, az yağış aldığında ise kuraklık endişesi yaşadığını belirten Tariş Söke 131 Nolu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ekrem Sert; su sıkıntısı yaşanmasına rağmen yukarı Menderes havzasında yapılan yoğun mısır ekimini eleştirdi. Önümüzdeki kış mevsiminde Çine Barajının kesinlikle su tutması gerektiğinin altını çizen Ekrem Sert; “Sadece bu yılı değil önümüzdeki yılı da şimdiden düşünmemiz gerekiyor. Çine Barajı su tutmazsa önümüzdeki yıl çiftçi yok olacak” dedi.
Toplantıya katılan Söke Belediyesi ve Sulama Birliği eski Başkanı Beliğ Azbazdar; su dağıtımında adaletli davranılmaması halinde haklarını hukuki yollardan arayacaklarını söyledi.