Tamamı yerli sermayeyle kurulan dermo kozmetik firması B'iota Laboratuvarları'nın Market Kanalı Pazarlama Direktörü Zeynep Işın, yaptıkları araştırmalarda 2009'da her 10 kişiden 6'sının saç dökülmesinin stresten kaynaklandığını belirtirken, yaşam şartlarının ağırlaşması, ödeme zorlukları ve işten atılma korkusu gibi etkenlerden dolayı bu oranın geçen yıl 10 kişiden 7'ye yükseldiğini bildirdi.

Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kişisel bakım ürünlerinde ikinci sırada yer alan şampuanın Türkiye'deki pazar büyüklüğünün önceki yıla göre yüzde 19 artışla 2010'da 550 milyon TL'ye ulaştığını, saç dökülmesine karşı ürünler segmentinin ise bu pazardan yüzde 17 pay alarak geçen yıl yüzde 41 büyüme kaydettiğini söyledi.

Türkiye'de kadın ya da erkek her iki kişiden birinin saç dökülmesi sorunu yaşadığını dile getiren Işın, ''Kadın ile erkek arasındaki fark; erkeğin bu sorunu daha dramatik bir şekilde yaşaması, yani saç dökülmesi erkekte kelliğe varabiliyor. Saç dökülmesine karşı ürünleri erkekler daha çok kullanıyor. Kadınlar ise saçlarını güzelliğin önemli bir parçası olarak görüyor. Saçının dökülmesi ve saçlarının güzel olmaması kadının psikolojisini etkiliyor'' dedi.

Işın, kadınların kişisel bakıma daha fazla önem verdiğini ifade ederek, ''Erkek bakım ürünleri pazarının gelişimi çok yavaş. Yaptığımız araştırmalarda kadınların yüzde 68'i eşlerinin saç dökülmesi sorunuyla daha fazla ilgileniyor. Bunların yüzde 99'u bu sorun için eşine bir ürün alıyor ya da tavsiye ediyor'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de şampuanın yüzde 51'inin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya olmak üzere 6 büyük şehirde tüketildiğini bildiren Işın, Türkiye'de kişi başına yıllık şampuan tüketiminin yaklaşık bir litre seviyesinde bulunduğunu, tüketimin düşük olmasının gidilecek çok yol olduğunu gösterdiğini kaydetti.

-''KİŞİSEL BAKIM PAZARI BÜYÜDÜ''-

Kişisel bakım pazarının büyüdüğünü ifade eden Işın, şampuanda birim fiyatların yüzde 5 oranında gerilediğini, tüketici tercihlerinin bilinen ve güvenilir markalara kaydığını, ekonomik olması nedeniyle daha çok tercih edilen 700 ml boy şampuanların pazardan yüzde 85 oranında pay almaya başladığını anlattı.

Zeynep Işın, yaptıkları araştırmalara değinerek, şunları kaydetti:

''Yaptığımız araştırmalarda 'Saç dökülmesinin en çok neden kaynaklandığı' sorusuna tüketiciler, 'stres' yanıtını veriyor. Araştırmalarda 2009'da her 10 kişiden 6'sı saç dökülmesinin stresten kaynaklandığını belirtirken, yaşam şartlarının ağırlaşması, ödeme zorlukları ve işten atılma korkusu gibi etkenlerden dolayı bu oran 2010'da 10 kişiden 7'ye yükseldi. Saç dökülmesi nedenlerinde, 'stres'i, 'mevsim değişiklikleri', 'saça uygulanan işlemler', 'bilinçsiz kozmetik kullanımı' ve 'genetik faktörler' izliyor. Türkiye'de saç dökülmesine karşı segment büyüyor ve saç dökülmesine karşı ürün kullananların sayısı da artıyor. Saç dökülmesine karşı ürün kullananların sayısı 2009'da yüzde 33'den geçen yıl yüzde 42'ye çıktı.''

Bünyesinde Bioxcin, Biomeen, Restorex ve Bioblas şampuan markalarını bulunduran B'iota'nın şampuan pazarından yüzde 10 pay aldığını belirten Işın, Bioblas ile yurt dışında markalaşmayı hedeflediklerini, Azerbaycan ve Irak'ta yer aldıklarını, bu yılın ikinci yarısında da Avrupa ülkelerine ihracata başlayacaklarını bildirdi.