STK; “Devletten bağımsız olarak, tamamen gönüllü birlikteliğe dayalı ve üyelerinin çıkarlarının ötesinde toplumsal çıkar amaçlı çalışan, kar amaçsız ve yasal çerçevede faaliyet gösteren kuruluşlar STK olarak tanımlanır1.”

“STK’ların vurgu yapılan en temel özelliği devletten bağımsız olmalarıdır. Bununla birlikte neredeyse tüm ülkelerde STK’ların en temel finansman kaynağı, devlet kuruluşlarından ve yerel yönetimlerden aldıkları yardımlardır. Bu yardımlar STK’ların bağımsızlığı konusunda sıkıntı yaratsa da varlıklarını sürdürmede önemli bir kaynaktır2.”

 

Ülkemiz ölçeğinde duruma bakıldığında birçok program ve vakıflar yolu ile STK’lara destek sağlanmaktadır. Ayrıca nakdi yardımlar, ayni yardımlar, genel gider karşılamaları, bina yardımları, gelir getirici mülk veya başkaca kaynak aktarımları oldukça önemli boyutlardadır. Ancak, gerek devlet kurumları, gerekse yerel yönetimler tarafından STK’lara yapılan yardımlarda fikir ortaklığı önemli bir tercih sebebi olmaktadır. Eğer aynı konuda fikir birliği yoksa yapılacak yardımlar gerçekleşmemektedir.

STK’lara yardım konusunda en büyük ve önemli örnekleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin STK’lara tahsis ettiği mülkler ve sağladığı maddi kaynakları inceleyerek görebilirsiniz. Gerek kendi internet sitelerinden, gerekse basından bu konuda ayrıntılı bilgi ve belgeye ulaşabilirsiniz.

Başka bir örnek Antalya Büyükşehir Belediyesi. Belediye imzaladığı protokollerle çeşitli STK’ların elektrik, su, doğalgaz, temizlik gibi genel giderlerini karşılamakta, hizmet binası sağlamakta, sembolik rakamlarla yer tahsisi sağlamaktadır. Ayrıca tabela, reklam, afiş ve görsel baskılarını da yaptırmaktadır. Bu tür örnekleri yüzlerce belediyede ve kamu kuruluşunda görebilirsiniz.

Birçok belediye çeşitli konularda STK’lar ile işbirliği protokolleri imzalamakta, böylece onlara kaynak aktarabilmektedir. Engelli dernekleri ile yapılan protokoller ile aynı zamanda dernek üyelerine imkanları bile yaratılmaktadır. Dernekler tarafından gerçekleştirilen birçok etkinlik ise belediyelerin ve kamu kuruluşlarının sponsorluğu ile gerçekleştirilmektedir.

Bazı belediye ve kamu kuruluşları da bu desteklerin yanında eğitim desteği de vermektedir. Özellikle hibe programlarına, AB fonları gibi uluslararası proje hazırlama ve hibe programlarına başvuru eğitimleri bunun en güzel örnekleridir. Bu yolla STK’lar hem gelir sahibi olmakta, hem işleyişlerini düzene sokmakta, hem de tanınırlığını artırmaktadırlar.

Bazı belediyeler ve kamu kuruluşları ise bünyelerinde STK’ların koordinasyonu ve rehberlik hizmetleri için birimler kurmakta, bu yolla STK’lara daha sağlıklı hizmet vermek için çabalamaktadırlar. İletişim ve koordinasyonun sağlandığı STK’lar kendilerini daha iyi ortamlarda, daha iyi ifade edebilme olanağına kavuşmaktalar. Belediyelerin bu hizmetleri değişik birimlerce de desteklenerek STK’lara yardımcı olunmaktadır.

Türkiye’de ortalama her 900 kişiye bir dernek düşerken Avrupa’da 40 kişiye bir dernek düşmekte. Türkiye’de 110 bin dernek varken, nüfusu bize yakın Almanya’da 2 milyon 100 bin dernek bulunmakta. Türkiye’de 11 milyon dernek üyesi varken, birçok Avrupa ülkesinde bu rakam ülke nüfusundan fazla sayıya ulaşmakta. Yani daha çok çalışmalıyız, çok.

Şimdi gelelim Aydınımıza. İlimizde 1.400’den fazla dernek bulunmakta. Bunların yanında birçok vakıf, kooperatif, oda ve birlik gibi STK bulunmakta. Bunların çoğunluğu yiyelim, içelim gezelim derneği. Belirledikleri amaçlar doğrultusunda çalışan, kamu yararı gözeten dernek sayısı ise çok az sayıda. Bu STK’lar ise gerek kamu tarafından, gerekse yerel yönetimler tarafından yeterince desteklenmemekte. Destekleyenler de tamamen kendine yakın gördükleri STK’lar için pozitif ayırımcılık gözetmekte. Hatta bırakın STK’lara destek olmalarını, köstek bile olmaktalar.

STK’larımızın istediği çok şey değil aslında. Biraz ilgi, etkinliklerde destek, mümkünse bina desteği, zorunlu belediye giderlerinde indirim, gelir getirici faaliyetlerde kolaylık gibi basitçe çözülecek şeyler. Gelin STK’lara destek olun. Bir şey kaybetmezsiniz, ama çok şey kazanabilirsiniz.

Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez.

1-(Şahin, 2007: 31)

2-M.Şahin, Ö.Uysal)

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA