Bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bozdağ, kamuoyunun başkanlık sistemini tartışmasını istemeyen kesimler bulunduğunu söyledi. Bozdağ, başkanlık sistemiyle parlamenter sistemin mukayese edilmesi gerektiğini ancak, Türkiye'de bazı kesimlerin bu mukayeseden rahatsız olduğunu ifade etti.

Bekir Bozdağ, "Radikal, ideolojik, statükocu ve milletle buluşmayan grupların başkanlık sisteminde iktidar şansı yok. O yüzden kendilerinde iktidar şansı görmeyenler buna karşı çıkıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Başkanlık olursa Türkiye'de tek adam gelir" diyenlerin başkanlık sisteminin niçin geldiğini dahi bilmediğini kaydeden Bozdağ, başkanlık sisteminin tek adamlık olmasın diye ortaya çıkarıldığını söyledi. Başkanlık sisteminin tek adamlığı önlemek üzere kurgulanmış bir sistem olduğunu bildiren Bozdağ, "Atatürk'ün dönemi resmen ve fiilen başkanlık sisteminin Türkiye'de tipik uygulamasıdır. İnönü dönemi hakeza başkanlık sisteminin uygulamasıdır. Menderes dönemi de öyle, şimdi de öyle" diye konuştu.

-HSYK kararları-

Bekir Bozdağ, HSYK'nın yasayla verilen bir yetkiyi kullandığını belirterek, "Kaldırılan yetkiler yok. 250 ve devamı maddeleri kalkınca, bunlarla ilgili mahkemeler de kaldırıldı. Sadece görülmekte olan davalara bakmak üzere bu mahkemeler geçici maddeyle görevine devam ediyorlar. Yeni ihtisas ağır ceza mahkemeleri kurulunca bu mahkemelere yeni savcılar, hakimler görevlendirildi. Yoksa birilerinin yetkisi kaldırılmış değil. Yetki kaldırması yok. Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kaldırıldı. Davalar bitinceye kadar mahkemesinde devam edecek" dedi.

Bozdağ, "Biz şimdi mahkemeyi ayrıcalıklı kılan, savunmayı da zayıflatan düzenlemeleri ortadan kaldırdık ve hukuk devletini güçlendirdik" diye konuştu.

Tahliyelerle ilgili değerlendirmesi sorulan Bozdağ, "Yargıtay'ın ve mahkemelerin yanlış demiyorum ideolojik kararlarından, uygulamalarından dolayı esas yargı bağımsızlığının Türkiye'de en büyük sıkıntısı burada yatıyor. İdeolojilerine karşı bağımsız olamıyorlar. Biz ne yaptık bu haksızlığı giderdik" dedi.

 Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmesine ilişkin, Kurtulmuş'un AK Parti'ye katılması halinde partinin diğer mensupları gibi ülkeye hizmet etmeyi sürdüreceğini belirtti.
AA