Renkli kişiliğiyle tanınan ünlü psikiyatr Haydar Dümen, "Stand-up yaparsam, dünyayı kırıp geçiririm. Komedyenlerin çoğu cinsellik temasını kullanıyor ama ben daha bilimsel bir yol izlerim" dedi. 'Cine City' programına konuk olan Dümen, hayatıyla ilgili merak edilenleri anlattı.

Nasıl bir çocukluk geçirdiniz?
Köyde büyüdüm, ailenin tek çocuğuydum. Zor günlerdi... Savaş yıllarıydı bir de... Gelecekle ilgili bir şey düşünemiyordum. Sadece ayakta kalma savaşı veriyorduk.

HİÇ DURAMAM
İstanbul'a geldiğinizde hayatınız nasıl değişti?
Uşak'tan İstanbul'a geldiğimde yurtlarda geçti tüm zamanım. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarıydı tıp fakültesine girdiğimde. Altmış küsur yıldır bu konuda kaynıyorum. Tek amacım sınıfı geçmekti. Sonrasında doktor oldum. Ufak tefek bir adam olduğum için kimse doktor olduğuma inanmıyordu. Babam bir gün "Oğlum bari ihtisas yap. Birisine kapıyı açsan kimse doktor olduğunu anlamaz. 'Doktor nerede?' der" dedi. Psikiyatri alanı kendimi keşfetmemi sağladı. Bu ömre 23 kitap sığdırdım.

Kaç yaşındasınız?
79 yaşındayım. Sigara hiç kullanmadım. Bütün dişlerim kendi dişim. Alkolle aram hiç iyi olmadı. Çok yemek yemem. Bir de hareketli bir adamımdır. Yerimde duramam. Ruhunu korursan pırıl pırıl olursun.

SÜRPRİZLER OLABİLİR
Şanslı bir adam mısınız?
İnsan iyi olduğu zaman her şey iyi gidiyor aslında. Şansımın iyiye döndüğü bir zamanı yaşıyorum. Ama yetmiş yaşından sonra şansının iyiye dönmesi neye yarar bilmiyorum. Aslında bu dünyada bir şey görmeden geldim gidiyorum. Mesela otuz yıldır hiç tavla oynamadım. Hep çalıştım. Bu yaştan sonra anı yaşamaya gayret ediyorum.

Stand-up yapmayı düşünür müsünüz?
Şimdi yaparsam "Haydar Bey, her şey bitti de stand-up mı kaldı?" derler. Ama stand-up yaparsam da dünyayı kırar geçiririm. Zaman ne gösterir bilinmez, bir bakarsınız stand-up da yapmışım. Komedyenlerin çoğu cinsellik temasını kullanıyorlar. Ama ben yapacağım şovda daha bilimsel bir yol izlerim. Sürprizlere hazır olun.

Sinema filmi teklifi gelse?
Konuk oyuncu olarak severek yer alırım. En son reklamlarda oynamıştım. Kötü karakter teklifi gelmedikçe cevabım evet. Bir doktoru oynayabilirim. Bunda yadırganacak bir şey yok. Neden olmasın?

BURNUM KAF DAĞINDA DEĞİL
Niye sizi çok seviyorlar?
Bir sokak sevgim var, inanamazsınız. İnsanlar beni görünce sürekli fotoğraf çektirirler. Yüreğimin resmini ortaya koyduğum ve aklıma gelen düşünceyi korkusuzca ülkem ve insanların yararına söylediğim için bu kadar çok seviliyorum. Bir de hiçbir zaman burnum Kaf dağında gezmedim. Herkesle diyalog halindeyim. İnsanların arasına karışırım.

Aşkı nasıl tanımlarsınız?
Aşkı ne kadar tanımlamaya çalışırsak çalışalım hep bir kelime eksik kalacak. O kelimeyi başka bir aşık tamamlayacak. O tamamlarken yine bir kelimeyi eksik bırakacak. Aşkı tanımlamak mümkün değil.