İtalya açıklarında geçen yıl 40 milyon euro (137 milyon lira) değerindeki 12 tonuyuşturucu ile yakalanan Türk bayraklı "Meryem" adlı gemide stajyer olarak çalışan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Muhammet Hakan Sınmaz 19 aydır İtalya'da tutuklu. İtalya polisi ile Türk interpolü, Haziran 2015'te İtalya açıklarında Türk gemisine operasyon düzenlemiş, Fas'tan Türkiye'ye gelen kargo gemisinde yaklaşık 40 milyon euro değerinde 12 ton uyuşturucu ele geçirilmişti. Tüm mürettebatı tutuklanan gemide bulunan stajyer öğrenci Muhammet Hakan Sınmaz'ın ailesi, oğullarının masum olduğunu ispatlamak için hukuk mücadelesini sürdürüyor.

'ÜNİVERSİTEDE BÖLÜM ÜÇÜNCÜSÜ'

Sabah gazetesinden Furkan Kara'nın haberine göre, Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu öğrencisi M. Hakan Sınmaz, 6 aylık stajının bitmesine 1 hafta kala yaşanan baskın sonrasında tutuklandı. Mahkeme diğer mürettebat gibi Sınmaz için de 19 aydır kararını vermiş değil. Genç stajyerin babası Mustafa Sınmaz, İtalya'nın Türkiye'ye karşı önyargılı olduğunu iddia etti. Baba Sınmaz, "Yargı konusunda da İtalya çok yavaş davranıyor. Oğlum masum. Sadece staj için o gemide bulunuyordu. Kurtulması için gereken her yere başvurduk ancak mahkeme devam ediyor ve bir sonuç alamadık. Oğlum üniversitede bölüm 3'üncüsü olan başarılı bir genç. Sabıka kaydı bile yok. İlk kez uzun yolculuk yaptı. Yani bu çocuk illegal şeyler yapacak çocuk değil" dedi.
SİCİLYA ADASI'NDA HAPİS YATIYOR

Üniversiteden staj yaptığına dair gerekli belgeleri de İtalya'ya gönderdiklerini anlatan baba Mustafa Sınmaz, mahkemenin çok yavaş ilerlediğini söyledi. Baba Sınmaz, "Zaman zaman oğlumla konuşma imkânı buluyorum. Daha önce Paelorma'daki hapishanedeydi. Ancak bir süre sonra daha güvenlikli Sicilya Adası'ndaki bir hapishaneye götürüldü. Türk yetkililerden yardım bekliyoruz"