Çocuk Nöroloğu Prof. Banu Anlar, kızamık geçiren çocuklarda görülen ve ölümcül olan 'Subakut Sklerozan Panensefalit' nin (SSPE) önlenebilir olduğunu söyledi.

İstanbul- Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi"nde SSPE hastası çocukları muayene eden Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Çocuk Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, “Bu hastalık, hastaların ölüme mahkûm olduğu düşünülen bir hastalıktı. Ancak özellikle iyi bakıldığı zaman hastalarımız içerisinde yürüyebilen, hatta uzun yaşayabilen, bir süre kötü gidip sonra iyiye giden çok hastamızı gördük. Bu da bizim genel tıbbi bakımımızın iyi olduğunu gösterir'' dedi.

Kızamık aşısının önemi

Şanlıurfa'daki ailelerin genel olarak hasta çocuklarına iyi baktığını ifade eden Anlar, hasta yakınlarına beslenme ve fizyoterapiyle ilgili bazı konularda bilgi vereceklerini bildirdi. Anlar, bu sayede hastaların durumlarının daha da iyiye gideceğine inandığını belirtti. Şanlıurfa"da kalacakları süre içerisinde ilaçların kullanımı konusunda da ailelerin bilgilendirileceğini dile getiren Anlar, şöyle devam etti:

''Gerek kalmamış bazı ilaçların kesilip bunların yerine hangi ilaçların konması gibi konuları dile getireceğiz. Burada görev yapan doktor arkadaşlarımız da reçetelendirecek. Ayrıca buradaki doktorlarımızı hastalığa yaklaşım konusunda bilgilendireceğiz. Dolayısıyla yararlı olacağını tahmin ettiğimiz bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Bu hastalık önlenebilen bir hastalıktır.

Kızamık aşısı yaygın uygulandığı ve bir ülkede kızamık vakasına rastlanmadığı takdirde bu hastalık da silinecektir. Dolayısıyla aşının yaygın uygulanması önemli. Aşı oranının toplumda yüksek olması önemlidir.'' Prof. Dr. Anlar, Ankara'da ayda 1-2 yeni SSPE hastasına müdahale ettiklerini, Türkiye genelinde yeni hasta sayısının derneklerin verdiği bilgiler doğrultusunda 15-20 civarında olduğunu kaydetti.

SSPE hastalığı hakkında

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına, kızamık hastalığı geçirildikten sonra beyne yerleşen kızamık virüsü neden oluyor. Kızamık geçirdikten sonra 1 ila 10 yıl arasında hastalığın belirtileri başlıyor ve virüs beyinde tahribata yol açıyor. Hastalığın kesin tedavisi bulunmuyor. Sadece virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor.

Uzmanlar, kızamık aşısı olmamış çocukta hastalığın görülme riskinin aşı yapılana göre 20-30 kat fazla olduğunu belirtiyor. Hastalığın en erken 6 hafta içinde ölüme sebebiyet verdiğini bildiren uzmanlar, iyi bakımla 20-25 yıl daha yaşayan vakalara rastlandığını ifade ediyor.