Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er, sporun insan sağlığı ve dini görevlerin yerine getirilebilmesi için bir araç olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İzzet Er, insan mutluluğunun fiziki ve manevi boyutlarının bulunduğunu kaydetti. İnsan organizasmasının kendisinden beklenen görevleri yerine getirebilmesi için kişinin günde yaklaşık 8-10 bin adım yürümesi gerekliliğinin belirtildiğini ifade eden Er, “Yaklaşık bu 6-7 kilometreye tekabül eder. Dolayısıyla organizmanın da kendisini belirli standartta tutabilmesi ve fiziki mutluluğu yakalayabilmesi için bu tür aktivitelerin yapılması gerekiyor. Spor işte burada bizim imdadımıza yetişir. Dinimiz insan sağlığına önem verir” dedi.

İslam dininde hasta olanların sorumluluklarının sınırlandığını belirten Er, insanın yapamayacağının kendisine yüklenmeyeceğini söyledi.

Allah'ın insanlara emrettiği görevleri yerine getirmesi için sıhhatli olunması gerektiğini kaydeden Er, şöyle konuştu: “Sıhhat olmadığı için pek çok şey devre dışı kalır. Spor faaliyetleri bizim sıhhatli olmamızı sağlayan önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dinimizde özellikle peygamber efendimizin bu hususta ok atmak, yüzmek, güreş tutmak gibi kendi arkadaşlarının yaptığı, kendisinin de katıldığı faaliyetleri vardı. Özellikle telkin ettikleri ok atmak, ata binmek gibi sporların da o dönemde yapıldığını biz İslam tarihi kitaplarından biliyoruz. Dinimiz insanların sıhhatli olması, bedenimizin kendisinden beklediği huzura, mutluluğa kavuşabilmesi için bu noktada da bir takım şeyler yapılmasını özellikle de spor yapılmasını da ifade etmiş oluyor diyebiliriz.”

DİYANETSPOR

Kurum bünyesinde Diyanet Gençlik ve Spor Kulübü kurulduğunu voleybol, masa tenisi, motosiklet ve güreş branşlarında faaliyet göstermek istediklerini belirten Er, “Futbol var ama henüz faaliyete sokamadık. Taşrada kulüp oluşmadığı halde futbolda uğraşan hayli arkadaşımız var. Hatta personelimiz içinde lisanslı olan arkadaşlarımız da var” dedi.

Engelliler masa tenisi ve voleybolda dereceler elde ettiklerini ifade eden Er, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kenan Sofuoğlu zaten çalışmalarını sürdürüyor. Güreşte birinci lige çıktık. Böylelikle kademe kademe mesafe almaya çalıştık. Takım oluşturularak şubeler açılabilir. Birkaç ilde kulüpler oluşturuldu. Talep artıyor ve bu da bizi mutlu ediyor. Diyanet olarak personelimiz genç yapıya sahip. Bir zamanlar kamuoyunda değişik bir imam imajı vardı. Toplumdan uzak, bu tür ve modern faaliyetlerden uzak bir imam imajı vardı. Bu giderek azalıyor. Şimdi bakıyorum bazı kulüplerin başkanı imam arkadaşlarımız. Bu, din adamımızın imajını da değiştiren bir vasıtadır. Özellikle genç nesil üzerinde etkinliğimizi de artırıyor.”

KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR VE SPOR

İçişleri ve Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine uyuşturucu ve benzeri zararlı ve madde bağımlılığı konusunda neler yapılabileceğini sorduklarını anlatan Er, “Her zaman iyi veya kötü anlatım etkili olmuyor. Eğer meşgul ederek bir şeyler verebiliyorsanız o daha etkili oluyor. Gençlerimiz de bu yolla daha rahat ikna ediliyor. Sporun, kötü alışkanlıklara düşmeme ve sosyalleşme bakımından çok büyük faydası oluyor” dedi.

Vatan