Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), geçtiğimiz hafta Türkiye’nin dev holdinglerinde görev yapan yöneticileri yakacak bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. Kurul, halka açık şirketlerde görev yapan yöneticilerin, maaşlarının, ikramiyelerin ve şirketten tahsis edilen villaların, araçların da kamuya açıklanması zorunluluğu getirdi. Star'da yer alan haberde bu düzenleme ile birlikte Türkiye’nin önde gelen tüm holdinglerinde görev yapan CEO’ların ve yönetim kurulu üyelerinin aldıkları milyon dolarlık maaşlar bir anlamda halka açılmış olacakları yer aldı.
 
CEO’ların maaşların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenleme, SPK’nın geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan “Kurumsal Yönetim İlkeleri” tebliği ile getirildi. Yaklaşık 2.5 yıllık çalışmanın sonucunda hazırlanan yönetim ilkeleri tebliğine göre, CEO’ların ve şirket yöneticilerinin aldıkları ücretler ve şirketin kendilerine tahsis ettiği konut ve araçlar, yıllık olarak açıklanacak. Halka açık şirketler, bunun için bir tablo hazırlayacak. Tabloda, yöneticinin ismi, ünvanı, görevi, kıdemi ve kendisine yapılan toplam ödeme tutarı yer alacak. Söz konusu tablo, halka açık şirketlerin internet sitelerinden veya borsaya yapılan açıklama yoluyla kamuoyunun bilgisine sunulacak.
 
BATAN CEO’YA PARA YOK
 
 
Bu düzenlemeden, halen borsada işlem gören tüm şirketlerin yöneticileri etkilenecek. SPK, CEO’ların maaşlarının halka açıklanmasının yanı sıra, şirket yöneticilerini maaşlarını iade etmelerine yönelik zorunluluk da getirdi. Aynı tebliğ ile yapılan düzenleme ile şirketleri iflas eden yöneticiler, maaşlarını geriye dönük olarak iade edecekler. Aynı sistem Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde, küresel krizin ardından tartışma konusu olmuş ancak hayata geçirilememişti. Türkiye, getirdiği düzenlemeler ile ABD ve Avrupa ülkelerinin önüne geçmiş oldu.