'Haksız kazanç varsa bunu yapanı kimse kurtaramaz' diyen Akgiray, 'O zaman devreye değil her yere gireriz. Şu an birkaç bin kişiyi inceliyoruz' dedi.
 
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile SPK arasındaki anlaşma için Washington'da bulunan SPK Başkanı Vedat Akgiray, düzenlediği basın toplantısında futbolda şike iddialarına yönelik soruları da yanıtladı. Akgiray, öncelikle Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor olmak üzere 4 takımın anonim şirket olarak borsada işlem gördüğünü hatırlattı. 'Bu dört kulüp arasında şike yaptığı iddia edilen bir takımın puanının silinmesi, şampiyonluğunun alınması, kümesinin düşürülmesi halinde, bunun şirketinin değerini de etkileyeceğine' dikkati çeken Akgiray, 'başkalarının yaptığı  yanlış yüzünden, çoğunluğu masum olan yatırımcıların zor durumda, mağdur kalmasının doğru bir şey olmadığını' kaydetti.
 
 ARTIK BİR KARAR DUYURULMALI
 
 Akgiray, şöyle devam etti: 'Dolayısıyla bir olay, şike veya başka bir olay, bir kağıdın, bir hisse senedinin, bir firmanın piyasa değerini etkileyecekse, o haberin, o bilginin piyasaya hemen ulaşmasını sağlamak bizim görevimiz. Yatırımcılar bilsin ki burada bir risk var. Kurumların bu konuda kararsızlıkta ısrar ediyor olması hoş bir şey değil. Yanlış veya doğru, bir karar alınıp o kararın piyasaya duyurulması lazım. Belirsizlik ortadan kalkmazsa, işin rakamsal riski, boyutu daha fazla büyüyecek, daha büyük sıkıntı olacak'. Akgiray, belirsizlik konusunda Türkiye Futbol Federasyonu'nu (TFF) mu kastettiği sorusuna ise 'evet' yanıtını verdi.
 
 BİR YIL ÖNCESİNE GİTTİK HER ŞEYE BAKIYORUZ
 
 'SPEKÜLASYON endişesi var mı?' sorusu üzerine Akgiray, 'Bir kişi değil, birkaç kişi sürekli izliyor, kim alıyor, kim satıyor, önce ne oldu. Hatta o iddia edilen maç tarihlerindeki hareketlere bakıyoruz. Bir sene öncesine gittik, geçmişe bakıyoruz' diye konuştu. Akgiray, bir soru üzerine, konuyla ilgili şirketin tüm işlemlerini incelediklerini, birkaç bin kişinin izlendiğini ifade etti.      
 
 DEVREYE DEĞİL HER YERE GİRERİZ
 
 SPK Başkanı Vedat Akgiray, bir soru üzerine şunları kaydetti: 'Bakın hep varsayımla konuşuyoruz, yanlış anlaşılmasın, eğer şike varsa ve şike yapılırken borsadan veya diğer sermaye piyasalarımızdan başkalarının pahasına haksız kazanç varsa, bu şikeden bile ağır bir suçtur. Kimse bunu yapanı kurtaramaz. O zaman devreye değil, her yere gireriz'.
 
 Kulüplerin modeli yanlış
 
 TÜRKİYE'DE kulüplerin halka çok yanlış modellerle açıldıklarını belirten Akgiray, şöyle devam etti:'Bizde şirketler çok taraftarvari bir yaklaşımla yönetilmiş. Şirkete karışabiliyoruz ama kulübe karışamıyoruz. Gelirler hep bir yerde, giderler hep bir yerde, sürekli biri diğerine borçlanıyor. Bu sürdürülemez.' Akgiray, bir soru üzerine, SPK olarak eğer gerekirse halka açık spor küluplerine dair bir düzenleme yapabileceklerini söyledi.
 
 SEC'in beşinci partneri Türkiye
 
 SPK ile ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasında Washington'da ikili işbirliği anlaşması imzalandı. SEC'in Çin, Hindistan, Japonya ve Kore'den sonra sadece Türkiye ile bu anlaşmayı yaptığına dikkati çeken Akgiray, 'Bu, Türkiye'ye verilen, son yıllarda daha net gördüğümüz önemin göstergesi' ifadesini kullandı. Akgiray, 'Anlaşma nedeniyle karşı taraf gayet mutlu, biz de mutluyuz. Anlamlı ve faydalı bir ilk adım oldu. Tabii ikinci adımda da bu anlaşmayı hayata geçirmek lazım' diye konuştu.