İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise yatırımcıya “Bize güvenin” mesajı verdi. Erkan, operasyonların, piyasanın çok küçük bir bölümünü oluşturan işlemlere yönelik olduğunun altını çizerek, “Diğer taraftan söz konusu operasyonlar, denetimle sorumlu otoritelerin en ufak bir kanun dışılığa müsaade etmediklerinin bir göstergesi olarak yatırımcıya güven vermelidir” dedi. 
 
'BORSADA KANUN DIŞILIĞA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ' 
Manipülasyonun sınırlı hissede olduğunu belirten İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, yasal sürecin derhal başlatıldığını söyledi. 
 
Mali polisin geçen hafta gerçekleştirdiği operasyonda borsada manipülasyon yaparak 100 milyon lirayı bulan haksız kazanç elde ettiği belirlenen 26 kişinin tutuklanması ile ilgili olarak Radikal gazetesine açıklamalarda bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, küçük yatırımcıya “Bizi güvenin” mesajı verdi. Son dönemde halka arz ve yatırımcı seferberlikleri, yeni ürün ve pazarlar oluşturma çalışmaları, uluslararası işbirlikleri gibi önemli projelere imza attıklarını hatırlatan Erkan, “Böyle bir ortamda, piyasanın genelini yansıtmayan münferit birtakım hareketlere ilişkin operasyonların borsamızda yaşanan gelişmelerin önüne geçmesi üzücüdür” dedi. 
 
'GENEL PİYASAYI ETKİLEMEZ'' 
Söz konusu operasyonların, piyasanın çok küçük bir bölümünü oluşturan işlemlere yönelik olduğunun altını çizen Erkan, “Diğer taraftan söz konusu operasyonlar, denetimle sorumlu otoritelerin en ufak bir kanun dışılığa müsaade etmediklerinin bir göstergesi olarak yatırımcıya güven vermelidir. Özellikle kanun dışılıkla mücadelemizin bir sonucu olarak tespit edip yetkili mercilere bildirdiğimiz vakalarla ilgili yasal işlemlerin yapılıyor olmasını bir olumsuzluk olarak değil, tam aksine çok olumlu bir gelişme olarak görmek gerekir” değerlendirmesinde bulundu. 
 
Borsada fiyatların sağlıklı bir şekilde oluştuğunu, manipülasyon vakalarının az sayıda hisse senedinde gördüldüğünü ifade eden Erkan, piyasayı bozucu nitelikteki işlemlerin tespitine yönelik önemli çalışmalar olduğunu söyledi. Manipülasyon şüphesi taşıyan işlemlerin tespiti halinde gerekli yasal işlemlerin derhal başlatıldığına dikkat çeken Erkan, “Doğal olarak bu tür vakalar ilgi çekmekte ve basında yer alabilmektedir. Bu tür haberler, kurulan gözetim mekanizmasının sağlıklı işlediğinin bir göstergesi olarak yorumlanmalıdır. Ayrıca söz konusu manipülasyon vakalarının borsa işlem hacminin çok küçük bir bölümünü oluşturduğu ve genel piyasayı etkileyemediğinin de bilinmesi önem taşımaktadır” dedi. 
 
EYLEM PLANI HZIRLANDI 
İMKB’de bu tip manipülasyonların önüne geçmek için ilk olarak borsa bünyesinde çok detaylı bir gözetim sistemi oluşturduklarını ve bu sistemi Sermaye Piyasası Kurulu ile yakın işbirliği içerisinde işlettiklerini hatırlatan Erkan, “Sistemin ürettiği sinyal ve uyarılar Sermaye Piyasası Kurulu uzmanları ile koordineli bir şekilde detaylı olarak incelenmekte ve Kurul’a raporlanmaktadır. Kurul da gerekli gördüğü takdirde doğrudan kendisi inceleme yapabilmekte ve suç unsuru tespit ettiği durumlarda savcılığa suç duyurusunda bulunmaktadır” dedi. Borsa Teftiş ve Gözetim Kurulu Başkanlığı’nca Etkin Gözetim İçin İMKB Eylem Planı’nın hazırlandığını kaydeden Erkan, bu planın en önemli bileşeni olan İMKB Otomatik Seans Durdurma Sistemi’nin tamamlanarak 2011 yılı başında hizmete sunulduğunu söyledi. 
 
26 KİŞİ TUTUKLANDI 
Borsada manüpilasyon yaptığı iddialarıyla aralarında eski futbolcu Mecnur Çolak’ın da bulunduğu 38 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 26’sı tutuklandı. Tutuklananlar arasında Mecnur Çolak ve oğlu da yer aldı.