İktidar ortağı SPD’nin emeklilik reformu ve asgari ücret gibi adımlarla başarı elde etmesi karşısında Merkel’in kendi ekibinde değişikliğe gidebileceği ifade edildi.

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) emeklilik reformu ve asgari ücret uygulamasında başarı elde etmesi Başbakan Angela Merkel’in kendi ekibini sorgulamasına neden oldu. Yakın çalışma ekibinin performansından memnun olmayan Başbakan Merkel’in değişikliğe gidebileceği belirtildi.

Başbakan Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Grup Başkanı Volker Kauder’den memnun olmadığı ve Başbakanlık Dairesi’nden Sorumlu Bakan Peter Altmeier’in devamlı olarak Kauder’in sorumluluk alanına müdahale etmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Spiegel’de yer alan habere göre Merkel’in yakın çevresine en fazla hayal kırıklığını Federal Bilim ve Eğitim Bakanı Johanna Wanka’da yaşadı. Merkel’e göre milyarlarca bütçesi olan Eğitim Bakanlığı’nda Wanka çok az proje ve çalışma yapıyor. Federal eğitim politikası Merkel’in istediği gibi yürümüyor.

Başbakanın memnun olmadığı diğer bir isminde Tarım Bakanı Christian Schmidt olduğu belirtildi. Merkel’in, Tarım Bakanı Schmidt’in çalışmalarından çok fazla bir duyumunun olmamasından şikâyet ettiği söyleniyor. Haberlere göre kabine üyelerinden Sağlık Bakanı Hermann Gröhe’nin çalışmalarını öven Merkel bu bakanın çalışmalarını beğeniyor. Sağlık Bakanı Gröhe, hazırladığı bakım ve sağlık sigortası reformu ile kabine içindeki başarılı bakanlar arasında görülüyor.

Alman Ordusu’nda büyük bir reform başlatmak isteyen Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in reform projesi ise 100-150 milyon Euro’dan fazla maliyete sebep olacağı için partisinden eleştiri alıyor. Reformu uygulamanın zor olması, von der Leyen’in bunu tek başına sürüklemek zorunda kalacak olması ve kamuoyu desteğinden mahrum kalması da problem olarak gösteriliyor.

SPD’li Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles ise, emeklilik reformu ve asgari ücret konularındaki çalışmalarıyla koalisyon hükümetinin ilk altı ayında SPD’ye önemli avantaj sağladı.

SPD’li Adalet Bakanı Heiko Maas, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerin haklarını artıran yasa çalışması ve özel bilgilerin kayıt altına alınmasındaki yaklaşımlarıyla dikkatleri üzerine çekerken, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel’de enerji reformuyla başarılı bir performans ortaya koydu.

Çifte vatandaşlıkta önemli bir adım atan SPD, seçim öncesi söz verdiği “Herkese çifte vatandaşlık“ hakkını CDU’ya kabul ettiremese de opsiyon modelinin kaldırılması yönünde önemli adımlar attı.