Küçükçekmece Belediyesi 'nde sözleşmeli personel olarak çalışan Nurettin Özer, ''632 sayılı KHK'' ve 657 sayılı devlet Memurları Kanunu'na eklenen geçici 37. madde uyarınca görev yaptığı kadroya atanma talebiyle 20 Haziran 2011 tarihinde başvuru yaptı.

Başvurunun reddedilmesi üzerine Bem-Bir-Sen, Özer adına, ''Kararın anayasanın eşitilik ilkesine aykırı olduğu, yerel yönetimlerde görev yapan sözleşmeli personelin 657 sayılı Yasa'nın 4/B maddesine tabi bulunduğu, bu nedenle 632 sayılı KHK uyarınca kadroya atanmaları gerektiği'' gerekçesiyle İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Davayı görüşen mahkeme, Özer'in kadroya atanma talebinin reddi işleminin iptali ve 657 sayılı kanunun 4/A maddesi uyarınca kadroya geçirilmesine karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesiyle 4924 sayılı kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların, memur kadrolarına atanması amacıyla Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasının, Bakanlar Kurulu'nca 2 Haziran 2011 tarihinde kararlaştırıldığına işaret edildi.

Karara ilişkin düzenlemenin ''632 sayılı KHK'' ile yapıldığına ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenen geçici 37. maddenin 1. fıkrasıyla ''4/B ihdas edilmiş sözleşmeli personelin bulunduğu pozisyon unvanıyla memur kadrolarına atanacağı'' hükmü getirildiğine dikkat çekildi.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

''632 sayılı KHK ile getirilen bu hükümle daha önceden sözleşmeli personel olarak görevi bulunup da herhangi bir sebeple kadrolu olarak kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmayan ve 632 sayılı KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan personelin bu KHK'den yararlanmaları öngörülerek, KHK ile tanınan hakkın mümkün olduğu kadar genişletilmesi ve sözleşmeli personele 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinde yer alan kadrolu memurların sahip olduğu güvence ve hakların temin edilmesi amaçlanmıştır.''

Personel rejiminin sonucu gittikçe yaygınlaşan ölçüde kamuda personel istihdam biçimi olan sözleşmeli personelin, genel itibariyle 657 sayılı Yasa'nın 4/B maddesiyle çerçevesi belirlenmiş bir statü olduğu ifade edilen kararda, Belediye Kanunu'da sözleşmeli personele ilişkin düzenlenmeyen hususlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre istihdam edilenler hakkındaki hükümlerin uygulanması gerektiği vurgulandı.

Belediye Kanunu'nun 49/3. maddesi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin 657 sayılı yasanın 4/B maddesi kapsamında değerlendirileceğinin açık olduğu ve Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşünün de bu yönde bulunduğu belirtilen gerekçeli kararda, şunlar kaydedildi:

''Bu veriler ışığında, 632 sayılı KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihte davalı Belediyede sözleşmeli personel statüsünde görev yapan davacının, anılan kamu kurumunda 5393 sayılı Yasa'nın 49/3 maddesi uyarınca 657 sayılı yasanın 4/B maddesi kapsamında görev yaptığı açık olduğundan, 632 sayılı KHK hükümleri uyarınca bulunduğu kadroya atanması gerektiği sonucuna varılmakta olup; aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.''