Terörle mücadelede görev yapacak sözleşmeli erlere mülakat sırasında psikolojik eğilimleri hakkında bilgi verebilecek gizli sorular soruluyor. 
 
HEDEF, SUSURLUK TİPİ YAPILANMALARIN BAŞLAMADAN ÖNÜNE GEÇMEK
 
Star gazetesinin haberine göre; profesyonel orduya geçişin ilk adımı olarak nitelendirilen sözleşmeli er alımlarında, adayların "Susurluk" testine tabi tutulduğu ortaya çıktı. 90'larda yaşanan "Susurluk" türü yapılanmaya izin vermek istemeyen devlet, adayların "suç eğilimi" içinde olup olmadığını araştırıyor. 2 bin lira maaşla bölgede görev yapması planlanan sözleşmeli erlerin sayısı ikinci alımlarla 10 binin üstüne çıkacak, ancak yetkililer geçmişteki kötü örnekler nedeniyle temkinli. Bunu da şu cümlelerle açıklıyorlar: "Gerekirse düşündüğümüz sayının altında alım yaparız" Bu söz terörle mücadelede hukukun aşılmayacağını özetler nitelikte.
 
TESTİ GEÇEMEYENLER SÖZLEŞMELİ OLAMIYOR
 
TSK'nın, sözleşmeli er alımlarına ilişkin çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Birinci dönemde 5 bin 103 kişi, ikinci dönemde 10 bin 659 kişinin sözleşmeli er olarak alınmasına ilişkin ilanlara çıkıldı. Birinci dönemde alınacak 5 bin 103 kişilik sözleşmeli er alımına başvuran adayların sınav işlemleri ise başladı. İkinci dönem er alımlarına yönelik başvuru süresi devam ediyor. Birinci dönem için başvuran adaylar, fiziki yeterlilik testinden geçiyorlar. Bu testi geçen adaylarla ayrıca mülakat sınavına alınıyor. Sınavda, adaylara çeşitli sorular yöneltiliyor. Bu test aşamasında adaylar, gizli psikolojik testten geçiriliyorlar. Bu testte, adayların "niye sözleşmeli er olmak istediği", "suç eğilimi taşıyıp taşımadıkları", "PKK sempatizanı olup olmadığı" ölçülüyor. Söz konusu testten geçemeyen adaylar ise eleniyor.
 
ERGENEKON TİPİ OLUŞUMLARA KARŞI
 
Sözleşmeli er alımlarında adaylara, "gizli psikolojik test" uygulandığı, tüm şartları taşıyan bazı adayların mülakatta elenmesi üzerine ortaya çıktı. Yetkililer, sözleşmeli er alımlarında, sadece fiziki kondüsyonun yeterli olmadığını belirterek, amaçlarının TSK'ya gölge düşürmeyecek, ikinci bir Susurluk veyaErgenekonyapılanmasına yönelik oluşumlara katılmayacak adayları tespit etmek olduğunu kaydettiler. Yetkililer, gerekirse sözleşmeli er sayısını hedefin altında tutabileceklerini belirterek, "Sayı itibariyle az ama çakı gibi askerler yetiştirmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
İKİ BİN LİRA MAAŞLA GÖREV YAPACAKLAR
 
İki dönem için sözleşmeli er başvurularının bu yıl içinde sonuçlandırılması ve adayların 2012 yılının Nisan ayına kadar eğitimden geçirilmesi planlanıyor. Sözleşmeli erler, 2012 yılının Nisan ayından itibaren ise sınırlarda görev almaya başlayacaklar. Sözleşmeleri erlere ortalama olarak 2 bin lira maaş verilecek. Ayrıca erler tazminat ve sosyal güvenlik haklarından da yararlanacak.