Bütün amacım demokratik ve çağdaş bir ülke için çabalamaktan ibarettir"

Kapatılan DTP'nin eski milletvekili Ahmet Türk, barışçıl bir süreç için çaba göstermeyi amaçladığını ileri sürerek, ''Bu ülke hepimizin, susarsak haksızlık edeceğim düşüncesindeyim. Bütün amacım demokratik ve çağdaş bir ülke için çabalamaktan ibarettir. Silahların susması için çalışmak suç değil, memnuniyetle karşılanması gereken bir durumdur'' dedi.

Ankara adliyesine saat 10.15 sıralarında gelen Türk ve Tuğluk'un ifadelerinin alınması işlemi yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.

Ankara Adalet Sarayı'ndan ayrılırken kısa bir açıklama yapan Türk, ''Milletvekilliğimiz düştüğü için normal olarak gelip ifademizi verdik'' dedi. Türk, gazetecilerin yoğun ilgisi ve yaşanan izdiham nedeniyle konuşmakta güçlük çekti.

Türk, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı doğrultusunda verdiği ifadede, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, kesinlikle ''propaganda yapmak'' suçunu işlemediğini söyledi.

Ahmet Türk, 40 yıla yakın süredir siyaset ile uğraştığını ve 5 dönem milletvekilliği yaptığını, 2005 yılından bu yana da siyasal bir partiden genel başkanlık yaptığını kaydetti.

Bir siyasetçi olarak ülke sorunları ile ilgili çalışmalar ve konuşmalar yapması kadar doğal bir olamayacağını belirten Türk, ''Ülkede uzun süredir olan şiddet ve çatışma ortamından çıkılması, bu ortamdan ülkenin kurtulması için başka yerlerde konuşmalarım olduğu gibi iddiaya konu konuşmada da tahlil ve tespitler yaptım.

Kaldı ki bir konuşmayı tek olarak ele almak doğru değil, bu konuşmayı diğer yaptığım çalışmalar ve konuşmalarla bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.

Bütün amacım barışçıl bir süreç için çaba göstermektir. Tüm Türkiye'nin tartıştığı bir konu ile ilgili ben de siyasetçi olarak görüşlerimi bildirdim'' dedi.

Kesinlikle propaganda amacı taşımadığını ileri süren Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sadece düşüncelerimi açıkladım. Ülkede silahların susması için Hükümet de aydınlarla değişik sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yapıyor.

Bin bir siyasetçi olarak yaşanan bu süreçle ilgili suskun kalamam. Sustuğumda demokrasi olmadığından bahsedilir.

Konuşunca propaganda yaptığım iddia ediliyor. Ayrıca 'sayın' kelimesi kullandığımdan ötürü suç işlediğim söyleniyor. Bu doğru değildir.

Uzun süredir siyaset ile uğraşıyorum. Genel olarak nazik bir üslup kullanırım. Kaldı ki 'sayın' kelimesi tek başına suç olarak değerlendirilemez.

Bu ülke hepimizin, susarsak haksızlık edeceğim düşüncesindeyim. Bütün amacım demokratik ve çağdaş bir ülke için çabalamaktan ibarettir.

Silahların susması için çalışmak suç değil, memnuniyetle karşılanması gereken bir durumdur. Kesinlikle suçsuzum. Beraatımı talep ediyorum.''

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, talimat evrakının mahalli mahkemesine iadesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanık Türk'ün savunmasının alınmış olması nedeniyle zorla hazır edilmesi hususunda yazılan müzekkerenin iadesi için Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine müzekkere yazılmasına karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, talimat evrakının ikmalen mahalli mahkemesine iade edilmesini karar verdi.

İfadenin ardından Türk ve Tuğluk kapatılan DTP'nin eski genel merkezine geldi. Türk, burada gazetecilerin soruları üzerine, şöyle konuştu:

''Düşüncelerimizi her yerde her zaman bu ülkenin sorunlarıyla ilgili yaptığımız tespitlerin, tahlillerin arkasındayız. Bunları her zaman da dile getireceğiz.

Bu ülkede diyalogla, tartışmayla, uzlaşıyla sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Bizim duruşumuz budur. İnkarcı mantık değil, gerçekleri gören, gerçekleri tartışan bir mantıkla bu ülkenin sorunlarını dile getirmektir amacımız.

Biz bunun Türkiye demokrasisine ve geleceğe önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Bugün artık tartışma dönemidir, kimse tartışmadan kaçamaz. Tartışarak, diyalog oluşturarak sorunun çözüleceğine inanıyoruz.''

Ahmet Türk, bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılmasına ilişkin kararıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Türk, kapatılan DTP'nin bazı milletvekillerinin zorla ifade vermeye çağrılmaları konusunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Arkadaşlarımızın milletvekilliği devam ediyor.

Milletvekilliği devam ettiği için de bu uygulama yanlıştır, hukuksuzdur, diye değerlendiriyoruz. Onların tavırlarını destekliyoruz'' dedi.

Aysel Tuğluk da bir soru üzerine, hakkında 4 dosya bulunduğu için ifade vermesinin uzun sürdüğünü kaydetti./haber7