Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği (EAZA)'nin Türkiye’deki ilk toplantısına evsahipliği yapan İzmir Doğal Yaşam Parkı, dünyada soyu tükenmekte olan "sloth bear (tembel ayı)" üretim projesine dahil edilecek. İzmir'e getirilecek bir çift tembel ayı, uygun şartlarda üretilerek Avrupa’daki diğer hayvanat bahçelerine gönderilecek. Toplantıya Hollanda, Almanya ve Türkiye’den temsilciler, Bakanlık yetkilileriyle Türkiye’deki hayvanat bahçeleri uzmanları katıldı.
 
Hollanda Rhenen Hayvanat Bahçesi’nden Jose Kok önderliğinde çalışmalarına devam eden EAZA Ayı Grubu, dünya üzerinde yaşayan ayı türleri ve bunların alt türlerinin korunması, sayılarının tespiti gibi konularda bilgi alışverişi yaptı. EAZA üyeleri, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın tembel ayı üretimi projesine destek vermesini de istedi. Proje kapsamında bir çift ayının gönderilmesi kararlaştırıldı.
 
TEMBEL AYI 
 
Ayıgiller (ursidae) familyasından, Hindistan ve Sri Lanka'nın tropikal ve astropikal bölgelerindeki ormanlarda yaşayan bir memeli hayvan. Adını yavaş hareket etme özelliğinden alan bu ayıların görme ve işitme duyuları zayıf ama koku alma duyusu güçlüdür. Geceleri etkinlik gösterir ve buldukları böcek kolonilerini yağmalarlar. Ön ayaklarındaki uzun ve kıvrık tırnaklar, arı ya da termit yuvalarını parçalamay uygundur. Tembel ayının üst çenesinde, orta kesici dişlerin yeri boştur. Böceklerin yanısıra meyve, bal, tohum ve küçük omurgalıları da yer.
bugün