Anayasa Konseyi, bir grup milletvekili ve senatörün yasanın iptali için yaptıkları başvuruyu karara bağladı. Kararın gerekçesinde yasa teklifinin 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi' ve Fransız Anayasa'sına aykırı olduğu ve düşünce özgürlüğünü kısıtladığı belirtildi.

Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde son iki ay içinde ciddi bir kriz yaratmıştı. Türk yetkililer, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin ikili ilişkilerde tamiri imkansız yaralar açacağı uyarısında bulunmuştu.

Sözkonusu yasa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de desteğiyle aralık ayında mecliste ve ocak ayında senatoda oylandıktan sonra kabul edilmişti. Yasanın kabulünün ardından Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard;ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher'ın girişiminde 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyine itiraz edilmişti.

Gerekli imza sayısına fazlasıyla ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istemişti.

Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Fransa'daki medya kuruluşları, tarihçiler ve tarihçilerin de sert tepkisine yol açmıştı.

Bozulan yasa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini inkar edenlerin 1 yıl ile 45 bin avroya kadar ceza istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu. Yasanın parlamento tarafından kabul edilmesi ikili ilişkilerin tamamen durma noktasına getirmişti.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ
Kararın ardından NTV'ye konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu kararın, Türkiye'nin Fransa'ya yapmayı planladığı 2. ve 3. etap yaptırımların da önüne geçilmesini sağlayacağını ancak iktidardaki Sarkozy hükümetinin tutumlarının da yakından izleneceğini söyledi.

DAVUTOĞLU: BEKLEDİĞİMİZ BİR KARARDI
Kararın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, alınan bu kararın bekledikleri ve Fransa hukukuna önemli bir katkı yapan bir karar olduğunu belirterek ‘Bu karar, sorumsuz siyasilerin Türk ve Fransız halkları arasında yaratmaya çalıştığı uçurumu ortadan kaldırmıştır. Bu karar emsal teşkil edecek bir karardır. Benzer istismarların, tarihin siyasal kaygılarla zedelenmemesi açısından da örnek bir karardır.’ Dedi.

Toplumların tarihlerinden siyasal çıkar bekleyenlerin bu karardan örnek almaları gerektiğini söyleyen Davutoğlu, ‘karar Türk ve Ermeni halkları arasındaki ilişkileri de onarıcı olmuştur.’ dedi.
ARINÇ: "ANAYASA KONSEYİ HUKUK DERSİ VERMİŞTİR
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Fransa Anayasa Konseyi’nin sözde Ermeni soykırımının inkara suç sayan yasa tasarısını iptal etmesinin ardından twitter’da yaptığı açıklamada, "Fransa Anayasa Konseyi bu karar ile baştan beri bir garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir. Bu karar, Fransa ile Türkiye arasında yaşanması muhtemel büyük bir krizi önlemiştir. Umarım, bu karar hukuk dışı girişimler için büyük bir ders olur.
BAKAN BAĞIŞ: AKIL, AKILSIZLIĞA GALİP GELDİ
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Anayasa Konseyi’nin kararını “Akıl, akılsızlığa galip geldi ve tarihi bir hatadan dönüldü” şeklinde değerlendirdi.

Bağış, kararı Twitter hesabı üzerinden “Fransa’da olması gereken oldu. Akıl, akılsızlığa galip geldi ve tarihi bir hatadan dönüldü. Seçim baskılarına rağmen hukuk ve mantık kazandı” şeklinde değerlendirdi.