İsrail ordusu '3. aşama'ya geçerek meskun bölgelerde katliamı genişletecek. Sadece dün biri bebek 20 Filistinli öldürüldü.

İsrail başta Birleşmiş Milletler olmak üzere dünyanın ateşkes çağrılarına rağmen Gazze Şeridi'ndeki kanlı saldırılarını sürdürme kararı alarak dün yine ölüm yağdırdı. BM Güvenlik Konseyi 4 gün süren toplantıların ardından dün nihayet ateşkes çağrısında bulunma kararını onayladı. Ancak İsrail Kabinesi 'roket saldırıları devam ediyor' diyerek operasyonun devam edeceğini açıkladı. Sadece dün yaklaşık 70 hedefi vuran İsrail, biri bebek, en az 20 Filistinliyi öldürdü. Son saldırılarla beraber ölü sayısı 800'e, yaralı sayısı 3 bin 500'e yaklaştı.
3. AŞAMAYA GEÇİLEBİLİR

İsrail Kabinesi ya BM kararını kabul edecek ya da şehirlerin içlerine doğru, operasyonun meskun bölgelere genişletilmesini öngören '3. aşamaya' geçecekti. Bu durumda İsrail'in son planı uygulamaya koyacağı belirtiliyor. İsrail'den yapılan açıklamada, İsrail'in hareket tarzının, dış faktörler tarafından belirlenmesine izin verilmeyeceği ve ordunun görevini icra etmeye devam edeceği belirtildi.

HAMAS REDDETTİ

Hamas da BM'nin kararını reddetti. Hareketin Lübnan'daki yetkililerinden Rıfat Mora, "Karar ne bizim çıkarlarımızı, ne de Filistin halkının çıkarlarını kolluyor" dedi. Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri de "Karar bizi ilgilendirmiyor çünkü, bu karar alınırken Hamas'a danışılmadı. Gazzelilerin çıkarları hesaba katılmadı" dedi. Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararında taraflar ateşkese davet ediliyor ve İsrail'in Gazze'den çekilmesini öngörüyor. Ayrıca Gazze'ye giriş-çıkışların normalleştirilmesi öngörülüyor.

YİNE HEDEF SİVİLLER

Gazze saldırılarında dün yine sadece siviller hedef alındı. Aynı ailenin, biri bebek, 6 üyesi dahil olmak üzere en az 11 Filistinli hayatını kaybederken, kara harekatında hayatını kaybeden ilk yabancı uyruklu iki sivil, Ukraynalı bir kadın ve 2 yaşındaki oğlu oldu. Filistin televizyonu için çalışan bir fotomuhabir de, annesi ve eşiyle birlikte İsrail bombardımanında öldürüldü. HanYunus'ta da İsrail tanklarının ateşinde 5 Filistinli öldü.

İSRAİL'DEN 3 KAYIP

İsrail ordusu, Gazze'ye gerçekleştirdiği operasyonda, son 24 saat içinde 3 askerini daha kaybetti. Ölen İsrail askeri sayısı 9'a yükseldi. Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni bundan sonra da ulusal çıkarlarına göre hareket edeceklerini açıkladı. Bu arada, Hamas, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın görev süresinin dolduğunu ve artık başkan olarak tanımayacaklarını açıkladı.

260 çocuk öldü

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen ve yaralanan her üç kişiden birinin çocuk olduğu bildirdi. Örgütün istatistiklerine göre, Gazze'de ölen 760 kişiden 262'sinin, yaralanan 3103 kişiden de 1082'sinin çocuklar olduğunu söyledi.


YENİŞAFAK