Türkiye ve ABD diplomasisindeki tansiyonun yükselmesi üzerine ABD kongresindeki "Ermeni soykırımı" yasa tasarısının daha ileri bir tarihe, büyük bir olasılıkla 2008 yılına kadar ertelendiği bildirildi.

Tasarıya en büyük desteği veren dört Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff, Frank Pallone, Brad Sherman ve Anna Eshoo, Başkan Nancy Pelosi'ye yazdıkları mektupta tasarıyı "bu yılın sonuna doğru veya 2008 yılına" bırakmayı tercih ettiklerini bildirdiler.

Dört Temsilciler Meclisi üyesinin, söz konusu mektupta "Biz inanıyoruz ki bizim meslektaşlarımız da soykırımı tanıyan bir kararı desteklemek istiyor ve bunu zamanlamanın uygun olması şartıyla yapacaklar" dedikleri belirtildi.

Bu arada, tasarının ertelenmesini değerlendiren Financial Times gazetesi ise, tasarının 22 Kasım'daki Şükran Günü öncesi Genel Kurul'a getirileceği sözünden daha önce geri adım atan Pelosi'nin ise, tasarıyı sunanların destek konusunda kongrenin nabzını ölçmelerini istediğini kaydetti.

Perşembe günü itibariyle 24 parlamento üyesinin desteğini geri çekmesi ile tasarıyı destekleyenlerin sayısı 212'ye düştüğünün belirtildiği haberde, "Ankara, tasarı konusunda şiddetli şikayetlerde bulundu. Tasarıya karşı lobi faaliyetlerinde bulunan Bush Yönetimi ise, Ankara'nın, ABD'nin Irak kuvvetlerine yönelik sevkiyatı için Türk yollarını kullanımını kısıtlamasından kaygı duyuyor" ifadesi kullanıldı.

Financial Times, ABD Yönetimi yetkililerinin, "soykırım" tasarısının yarattığı öfkenin Washington'un, Türkiye'nin büyük çapta bir sınır ötesi operasyon düzenlememesine yönelik ikna çabalarını olumsuz etkilediğini söylediklerini belirtti.

Haberde ABD'li diplomatların, TBMM'nin PKK'ya yönelik aldığı tezkere kararının, olası bir operasyonun Iraklı Kürt hükümeti, Türkiye ve İran'ı içine alan daha geniş bir çatışmaya yol açabileceği endişesini taşıdığını kaydetti.

(ANKA)