İsveç’e ‘Osmanlı devletinde azınlıklar ve 1915 olayları’ konulu bir konferans vermek için gelen tarih profesörü Justin McCarthy, Konferans öncesi CİHAN’a mülakat verdi. Profesör McCarthy, sürekli başını ağrıtan sözde soykırım probleminin sona ermesi için Türkiye’nin dünyada güçlü, zengin ve itibarlı bir ülke olması gerektiğini söyledi. Dünyanın birçok ülkesinde siyasi ve önyargılardan kaynaklanan nedenlerden dolayı sözde soykırım tasarılarının kabul edildiğine değinen Profesör McCarthy, “Eğer Türkiye dünyada daha güçlü, zengin ve itibarlı bir ülke haline gelirse bu tasarıların da sonu gelir. Örneğin ülkem ABD, yüz binlerce yerli Kızılderiliyi katletmiştir. Ama dünyanın hiçbir ülkesi bu katliamlar için parlamentosunda bir soykırım tasarısı kabul etmemiştir, edememiştir.” şeklinde konuştu. Profesör McCarthy bununla birlikte sözde soykırım ile mücadele için, önyargıların kırılması adına o dönem ile ilgili kitaplar yazılması ve bu kitapların dünya dillerine çevrilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
EN KÖTÜ SOYKIRIM TASARISI İSVEÇ'TE KABUL EDİLEN
İsveç Parlamentosu'nun kabul ettiği sözde soykırım tasarısının benzerlerinin en ağırı olduğunu ifade eden McCarthy, “Çünkü İsveç’te kabul edilen tasarıda sadece Ermenilerin soykırıma uğradığı yazmıyor. Tasarı Süryanilerin, Asurîlerin, Pontus Rumlarının, Keldanilerin de soykırıma maruz kaldığını öne sürüyor. Adeta Türklerin (Müslümanlar) diğer herkesi öldürdüğünü iddia ediyor.” dedi.
 
İsveç Türk Gençlik Federasyonu’nun (TUF) davetiyle İsveç’e gelen Louisville (ABD) Üniversitesi tarih profesörü Justin McCarthy’nin konferansına ilgi büyük oldu. Katılımcıların beklenenden fazla olması nedeniyle salonun değiştirildiği konferansta çok sayıda gencin bulunması dikkat çekti.
Slaytlar eşliğinde 1915 olaylarını etraflıca anlatan McCarthy, “Osmanlı devleti, Ruslarla savaştığı bir dönemde isyan çıkartan ve Rusların ajanları gibi hareket eden Ermeni çetelerinden kurtulmak için ona destek veren Ermeni halkını zorunlu göçe tabi tutmak zorunda kaldı ve acı verici olaylar yaşandı.” dedi. McCarthyi “1915 olayları için o dönem kimse masumdu diyemem. Evet, o yıllarda Türkler (Müslümanlar) Ermenileri öldürmüştü, bu doğru ama Ermeniler de birçok Türk’ü (Müslüman) öldürmüştü. Bu bir etnik temizleme değildi, savaş şartlarında yaşanmış bir şeydi. Hükümetlerin yanı sıra halklar da savaşmıştı ve bu savaşta yüz binlerce insan ölmüştü.” şeklinde konuştu.
 
Osmanlı devletinin soykırım yaptığına dair hiçbir somut delil olmadığının da altını çizen McCarthy; “Kaldı ki arşivlerde 'Ermenilere saldırmayın' şeklinde birçok yazışma vardır. Ayrıca aralarında bir şehrin valisinin de olduğu olaylardan sorumlu birçok insan yargılanarak idam edilmiştir. Soykırım amacı güden bir devlet bu kişileri neden assın?” diye sordu.
 
Profesör McCarthy, konferansın ikinci bölümünde ise katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine McCarthy, “Aralarında Türkiye’den yazarlarında olduğu bir grup yazar, kitaplarına Türkler soykırım yaptı diye başlıyor ve uzun uzun Türklerin neden soykırım yaptığını anlatıyor. Bu insanlara 'deliliniz nerede' diye soruyorsunuz, susuyorlar. Objektif bir tarihçi olarak yaptığım çalışmalar neticesinde o dönem bir Ermeni soykırımı olmadığı sonucuna ulaştım. Bulduğum gerçekler beni bu sonuca götürdü.” ifadelerini kullandı.