Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 2012 yılının ilk olağan toplantısında geçtiğimiz günlerde Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifine karşı atılacak tepki adımları damgasını vurdu.

Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplanan Mecliste, ''Fransa'nın Cezayir'e uyguladığı soykırımın milletin hafızasında olduğunu ve Ankara halkının kardeşlerinin 20. yüzyılda yaşadıkları vahşetten duydukları acıyı paylaştığını göstermek amacıyla Fransa Büyükelçiliği'nin bulunduğu Paris Caddesi'nin isminin Cezayir Caddesi olarak değiştirilmesi, Degol Caddesi'ne Cezayirli milli kahramanlardan birinin isminin verilmesi ve Fransa Büyükelçiliği’nin bulunduğu bölgedeki uygun bir yere Cezayir soykırım anıtının yaptırılarak, dikilmesini'' içeren önerge okunarak görüşüldü.

Üç farklı önergenin birleştirilerek tek madde haline getirilerek, ele alınan önergenin, İsimlendirme Komisyonu'na havale edilmesi oy çokluğu ile kabul edildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 27 Aralık tarihinde Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 92. yıldönümü dolayısıyla düzenlediği resepsiyonda, söz konusu adımların ilk toplanacak olan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme getirileceğini ve önergenin komisyona havale edileceğini belirtmiş, sonuç için ise Fransa senatosundaki oylamanın bekleneceğini açıklamıştı.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN SOYKIRIM ANITINI YAPMA TEKLİFİ

Ayrıca Meclis toplantısında Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru'nun, Başkan Melih Gökçek’e heykel bölümü olarak Cezayir soykırım anıtının yapımında görev almak istediklerini belirten yazısı da okundu. Yazıda özetle, “Sözde Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan yasanın Fransız Parlamentosu’ndan geçmesi üzerine, Ankara’ya Fransız Büyükelçiliği önüne ‘Fransız Mezalimi’ anıtı dikilmesi ile şekillenen tepkinizin büyük haksızlığa uğrayan Türk Milletinin hislerine tercüman olmuştur…
Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü olarak, milletimizin tarihi gerçeklerden aldığı güçle haksızlığa başkaldırış niteliği taşıyacak bu anıtın yapımında görev almak isteğimizi belirtir, Türk Milletinin bu konudaki duygularını şekillendirmekten onur duyacağımızı ifade etmek isteriz” denildi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Ocak ayı olağan toplantısının ilk meclis gününde üyelerin başkent gündemini ilgilendiren konularda verdiği diğer önergelerde okunarak karara bağlandı.