Türk ekonomisi bir yandan büyürken bir yandan da bu gelişimin çevreye zararını en az düzeyde tutmak için özel sektör ve devlet işbirliğinde toplumu bilinçlendirme hareketi yürütülüyor. Hükümet 'Enerji Hanım' ve 'Enerji Çocuk' projeleriyle tasarrufu geniş kitlelere öğretmek için öncülük ederken, özel sektör de boş durmuyor. 2014'te Akıllı Yıldızlar adıyla enerji tasarrufu projesine başlayan Soyak İnşaat da 2 yılda 50 bin öğrenci ve ailesini kaynakları daha korumacı yaklaşımla tüketmeleri yönünde bilinçlendirmeyi hedefliyor. Eğitimlere Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel'den pazarlama çalışanlarına kadar birçok departmandan 30 gönüllü katılıyor. 

İSTANBUL'DAN BAŞLADI 
Akıllı Yıldızlar, ilkokulların dördüncü sınıf Fen ve Teknoloji Ders müfredatına paralel olarak işlenecek bir program. İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bilgi Üniversitesi desteğiyle hazırlanan programda enerji tasarrufu, verimli kullanım, sürdürülebilir yaşam gibi konularda farkındalık yaratacak bir sistem uygulanıyor. Okullarda korolar oluşturuluyor, sergiler düzenleniyor. Soyak Holding Kurumsal İletişim Direktörü Fatma Çelenk, ilk adımı İstanbul'daki 10 okulla attıklarını belirterek öğretmenlerin programdaki yerine dikkat çekti. Çelenk, Başakşehir ve Küçükçekmece'de 150 öğretmen, 16 bin öğrenci ve 4 bin veliye ulaşıldığını söyledi. Çelenk, projenin ilk dönemini şöyle özetledi: "Eğitimler sonrasında sonuçlarını ölçmek için anketler düzenledik. Gördük ki 5 haftada öğrencilerde tasarruf bilinci yüzde 16 artmış. Yeşil binanın yeşile boyalı bir yapı olmadığını bilen öğrencilerin sayısı yüzde 40 yükselmişti" dedi. 

SIRADA İZMİR VAR 
Akıllı Yıldızlar'ın hedefi 2 yılda 33 okula ulaşmak. Bunun için toplam 150 saat eğitim verilmesi planlanıyor. Yeni eğitim döneminde proje İstanbul'da 15 okulda birden start alacak. Bunun yanında İzmir'de de 15 okula gidilecek. Fatma Çelenk, neden bu şehirleri seçtiklerini şöyle açıklıyor: "Elektrik ve su kullanımı şehirlerin gelişmişlik seviyesiyle doğrudan orantılı. Bu iki şehirde de çok yüksek. Soyak olarak projelerimizi de buralarda hayata geçiriyoruz." 

10 BİN VELİYE ULAŞACAK
Proje, sadece enerjiyi tasarruflu kullanımı değil, yaşam tarzlarının değişimini de hedefliyor. Fatma Çelenk, "Okulların aydınlatmasında merkezi anahtar sistemi büyük kolaylık ancak ihtiyacın üzerinde tüketime de neden oluyor. Bunu anlatmak o kadar da kolay değil. Böyle detayları bir araya topladığınızda büyük kayıplara neden olduğunu görüyorsunuz" diyor. Akıllı Yıldızlar kapsamında 2016'ya kadar 10 bin veliye 20 bin saat eğitim verileceğini belirten Çelenk, bunun yanında 250 öğretmeni de 4 bin saatlik eğitimle programa dahil edeceklerini vurguluyor.