İran hava sahasına gelebilecek tehditleri tespit eden tek AWACS yok oldu.

Ekim ayının başında Türkiye"de gerçekleşmesi beklenen nükleer pazarlıklar öncesinde dünyaya gözdağı vermek isteyen İran ordusu önceki gün düzenlenen resmi törende elindeki uzun menzilli füzeleri göstererek, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad"ın tabiriyle, “Bize uzanan eli keseriz” tehdidini savurdu.

Törende iki uçağın çarpışması ise sadece birkaç satırlık haber olarak ajanslara yansıdı. Fakat dün 7 kişinin hayatını kaybettiği kazanın detayları ortaya çıkınca kazanın vehameti de gözler önüne serildi.

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinin iddiasına göre kazaya karışan uçaklardan biri İran"ın hava sahasını kontrol altında tutan ülkenin tek AWACS (erken uyarı ve önleme) uçağıydı.. İran yönetiminin kazada düşen uçakların tipi konusunda bilgi vermemesi de bu iddiayı güçlendiriyor.

İran ordusunun Rusya"dan 1991"de alarak modernize ettiği tek bir AWACS uçağı bulunması ve Boeing tarafından üretilen bu uçakları ambargolar nedeniyle satın alamaması çok büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor. AWACS"lar, 1000 kilometre öteden ülke hava sahasına yönelik tehditleri tespit edebilme kapasitesine sahip olduğu için İran hava sahasının şu an çok büyük ölçüde korumasız kaldığı belirtiliyor.

Debka"nın iddiasına göre gösteriye katılan AWACS havada kendisine eskortluk eden Şah döneminden kalma Amerikan yapımı F-5 uçaklarından biriyle çarpıştı. Her iki uçak da Humeyni"nin mozolesinin hemen yanına düştü ve içlerindeki 7 kişilik mürettebat hayatını kaybetti./Vatan