Hacettepe Üniversitesi, sosyal medyada başkalarına zarar vermeyi disiplin cezası gerektiren davranışlar arasına aldı. Böylece kampüs içinde öğrencilerinin davranışlarını belirleyen üniversite yönetimleri, öğrencilerin özel alanı üzerinde de baskı kurabilecek. Öğrenciler şahsi sosyal medya hesaplarından ifade ettiklerinden de sorumlu olacak.

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin, akademik ve idari personelin yerleşkede birlikte yaşamalarını düzenlemek için ''Birlikte Yaşam Bildirgesi'' hazırladı.

Hacettepe Üniversitesi Senatosu’nun onayından geçen bildirgede, birlikte yaşama ilişkin etik ilkeler belirlendi, uygun olmayan nitelikteki davranışlar ve bu davranışlar gösterildiğinde uygulanabilecek yaklaşımlar sayıldı.

Etik ilkelere üniversite ve dışında tüm yaşam alanlarında uyulması gerektiği ifade edilen bildirgede, etik ilkeler arasında “hiçbir şekilde ırk, dil, cinsiyet, medeni durum, engellilik, din, politik görüş, cinsel yönelim konularında ayrımcılık yapmamak”, “kopya çekmemek”, “başkasının yerine sınava girmemek”, “pliganism, copy/paste yapmamak, “hastane kıyafetleri ile yerleşke dışına çıkmamak” yer aldı.

HACETTEPELİ OLMA KİMLİĞİ

Bununla birlikte görüş ve düşüncelerini başkalarının haklarını gözetmek koşuluyla, şiddet çağrısı ve hakaret içermeden başka kişileri aşağılayıcı, ayrımlaştırıcı, bölücü nitelikte olmaksızın serbestçe ifade etmek, toplantı ve gösterileri, başkalarını rahatsız etmeyecek ve yaşam özgürlüğünü kısıtlamayacak şekilde yapmak ve “Hacettepeli olma” kimliğine her ortamda duyarlı olmak da etik ilkeler arasında bulunuyor.
Silah olarak kullanılabilecek gereç taşımak

Bildirgede uygun olmayan davranışlar da tanımlandı. Buna göre “Birlikte Yaşam Bildirgesi”nde uygun olmayan davranışlardan bazıları şöyle:
-Üniversite belgelerini kötüye kullanma, değiştirme, üniversiteye yanlış bilgi verme gibi dürüst olmayan davranışlarda bulunma.
-Kendine ve başkalarına zarar verme, şiddet uygulama.
-Silah ve silah olarak kullanılabilecek her türlü madde araç ve gereci bulundurma ve taşıma.
-Üniversitenin izin verdiği toplantıları engelleme ya da engelleme girişiminde bulunma.
-Kavga çıkarma, kavgaya karışma.
-Herhangi bir kişinin fiziksel, sözel, cinsel ve duygusal istismarı.

SOSYAL MEDYA DA DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNDE

 -Sosyal medyayı başkalarına zarar verme ve zorbalık amaçlı kullanma.
 -Yasalara ve üniversitenin etik ilkelerine aykırı bir şekilde alkollü içkileri ve /veya bağımlılık yapıcı maddeleri bulundurma ve kullanma.
 -Kendi görüşlerini fiziksel veya psikolojik baskı uygulayarak başkalarına kabul ettirmeye çalışmak ve kendi istedikleri şekilde davranmaya zorlamak.
 -Başka kişilere zarar vermek ve/veya üstünlük sağlamak amacı ile aşağılayıcı, alay edici, değersizleştirici, onur kırıcı davranışlarda bulunmak.

ÖNCE UYARI

Uygun olmayan davranışlar gösterildiğinde bildirgeye uyulmadığı gerekçesiyle önce sözel uyarı ardından yazılı uyarı yapılacak. Davranışın devamında davranışın şekline göre kişi psiko-sosyal destek sistemine yönlendirilecek. Kişinin davranışta ısrarı halinde ise disiplin cezası verilecek.

Daha önce üniversite yönetimi ya da akademisyenler hakkında çeşitli sosyal medya platformunda yazılanlar soruşturma ve dava konusu olmuştu.