Almanya'da yaşayan Müslüman göçmenlere yönelik eleştirileri tepki çeken Almanya Merkez Bankası'nın eski Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin, Sosyal Demkorat Parti'den (SPD) ihraç edilmeyecek.

Sarrazin'in partiden ihraç edilmesi konusunda bir toplantı yapan SPD Uzlaşma Komisyonu'nun başkanı Sybille Uken, yaptığı açıklamada, Sarrazin'in yaptığı bir açıklama temelinde, toplantıya katılanların Sarrazin'in partiden ihraç edilmemesi konusunda uzlaşmaya vardığını belirtti.

Toplantıya Sarrazin'in partiden ihraç edilmesi isteği ile katılan SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, toplantıdan sonra bu konuda bir açıklama yapmak istemediğini belirterek, "Bu, zaten her şeyi anlatmak için yeterli" şeklinde konuştu.

Bu konuda sözlü bir açıklama yapmak istemeyen Sarrazin de, Uzlaşma Komisyonu için yaptığı yazılı açıklamada, ortaya attığı tezleri ile hiç bir zaman Sosyal Demokrat ilkelere aykırı hareket etmeyi düşünmediğini ifade etti.

Sarrazin hakkında geçen yılın Mart ayında aynı istekle yapılan bir toplantıda da, partiden ihraç edilmesi yönünde karar çıkmamıştı.

-TEPKİLER-

Sarrazin'in parti üyeliğinin devamına karar verilmesi, parti üyeleri ve Yeşiller Partisi tarafından da sert bir dille eleştirildi.
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, yarın yayınlanacak Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, "Yabancı düşmanı ve ırkçı iddialarına bağlı kalmasına rağmen, SPD Thilo Sarrazin gibi bir kişiyi saflarında tutmak istiyorsa, bu, Sarrazin'in düşüncelerinin SPD Berlin teşkilatında sabit bir yer edindiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Roth, son zamanlarda hiç kimsenin kışkırtıcı söylemleri ile toplumu Sarrazin kadar kutuplaştırıp bölmemiş olduğunu sözlerine ekledi.

SPD Federal Meclis Üyesi Rüdiger Veit da, Sarrazin'in partiden ihraç edilmemesinden dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek, Sarrazin'in ülkede yaşayan göçmenlerin topluma uyumuna büyük zarar verdiğini söyledi.

"Böyle bir kişinin SPD'de yeri yok. Gitseydi daha iyi olurdu" şeklinde konuşan Veit, tek ümidinin, kamuoyunda Sarrazin'e yönelik ilginin bir gün sona ermesi olduğunu kaydetti.

SPD Berlin eyaleti parti teşkilatı yönetimi ise bu konuda bir açıklama yapmadı. Ancak eyalet parti teşkilatı başkanı Michael Müller, daha önce Sarrazin'in partiden ihraç edilmesi yönünde görüş belirtmişti.

Sarrazin'e tek destek ise, SPD'li Neukölln Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky'den geldi. Buschkowsky, özgür toplumlarda her türlü görüşe katlanılması gerektiğini belirterek, Sarrazin'in partiden ihraç edilmemesi yönünde SPD Uzlaşma Komisyonu'nun aldığı kararı "mantığın zaferi" olarak nitelendirdi.

Alman basını ise genel olarak, Sarrazin ile ilgili olarak yapılan toplantıların SPD'ye zarar verdiği yorumunu yaptı.

Bild gazetesinin internet sayfasında, "SPD yönetimi için dev rezalet" başlığıyla verilen haberde, Nahles'in yanı sıra SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in de Sarrazin'in partiden ihraç edilmesinden yana olduğunu söylediği hatırlatılarak, bu tür açıklamalardan sonra Sarrazin'in partide kalmasının parti yönetimi için bir yenilgi anlamına geldiği belirtildi.

"Der Spiegel" dergisinin internet sayfasında da, "Sarrazin SPD'yi rezil etti" başlığıyla verilen haberde de benzer görüşlere yer verilerek, Sarrazin'in partinin imajına zarar verdiği savunuldu.

A.A.