Almanya"da İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri Merkezi (CHRIS) ve online kariyer portalı Monster"ın yaptığı 2011 İstihdam Eğilimleri araştırmasına göre firmalar, Xing, LinkedIn, Facebook gibi sosyal ağlar aracılığıyla istihdamın getirdiği fırsatları fark etti.

İnsan kaynakları uzmanlarının yarıdan fazlası bu tip platformların işe alım sürecine katılmasını olumlu buluyor. Alman firmalarının yaklaşık yüzde 13"ü kariyer ağı Xing"e düzenli olarak iş ilanı veriyor. Her beş firmadan biri, aktif olarak Xing"de eleman arıyor. Yaklaşık yüzde 13"ü de firmalarına ilgiyi artırmak için Facebook"u kullanıyor.

İş arayan her 10 kişiden üçü bunu Xing gibi kariyer ağları üzerinden gerçekleştiriyor. Yüzde 7"siyse Facebook gibi sosyal platformları kullanıyor.

CHRIS ve Monster"ın yaptığı 2011 Başvuru Uygulamaları adlı araştırma ise iş arayanların yaklaşık üçte birinın firmalar hakkında bilgi sahibi olmak için bu kuruluşların Facebook"ta oluşturdukları "fan" (hayran) sayfalarını takip ettiklerini ortaya koyuyor.

Bilişim devi Google da eleman bulmak için sosyal paylaşım ağlarını kullanan firmalardan. Google Ürün Arama ve Kullanıcı Deneyiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Marissa Mayer, geçtiğimiz günlerde Twitter"dan bilgisayar teknolojileri mezunlarına iş çağrısı yapmıştı.

Twitter"ı kullanan tek firma Google değil. Alman otomotiv devi BMW de geçen yıl iş ve kariyer olanaklarını duyurmak için bir Twitter hesabı oluşturmuştu.