Okul tatillerinde çocuklar internette daha çok vakit harcadığından siber suçlulara karşı daha kolay hedef oluyorlar.
 
Bu yüzden maksimum güvenlik için Bilinçli İnternet Kullanımı ile Aile Korumalarının mutlaka birlikte olması gerekir.
 
Yaz tatiline girilen şu dönemlerde, PandaLabs, Panda Security’nin anti zararlı laboratuvarı, kullanıcıları özellikle sosyal ağlardan kaynaklanabilecek, bulaşmalara ve dolandırıcılıklara karşı uyarıyor.
 
PandaLabs teknik müdürü Luis Corrons; Bu sene çocuklara ve gençlere odaklanmak istediklerini söylerken, bunun nedeni olarak da; çocukların ve gençlerin yaz aylarında daha çok boş zamanı olduğunu ve bu nedenle internette daha çok vakit geçirdiklerini belirtti.
 
Sosyal ağlar için kullanıcıların daha dikkatli olması gerektiğini belirten Corrons, çocukların ve gençlerin sosyal ağlarda daha çok vakit geçirmesinin siber suçluların da dikkatlerini aynı yöne çevirmesine etken olduğunu ekledi. Bu yüzden de zararlı site linkleri ve zararlı uygulamalar günümüzde gittikçe yaygınlaşıyor. Buna çözüm olarak da bilinçli internet kullanımı ve sağlam bir Aile Koruması gereksinimi doğuyor.
 
Sosyal ağlarda paylaştığınız bilgilere dikkat edin: Tatile çıkacağınız günleri internette paylaşmayın, özellikle de aynı sosyal ağda adres bilgileriniz de bulunuyorsa. Bu bir nevi hırsızlara evim boş buyurun içeriyi boşaltın demek gibi. Bunun yanında kızlık soyadı da dikkat edilmesi gereken bir husus. Aile üyelerinizin kim olduklarını sosyal ağlarda afişe etmeyin. Çünkü birçok insan gizli sorularında anne kızlık soyadını kullanıyor. Aile üyelerinin kim oldukları sosyal ağlarda belirtilirse, kızlık soyadı buradan kolaylıkla bulunabilir.
 
Sosyal ağlarda bulunan güvenlik ve gizlilik ayarlarını mutlaka yapılandırın: Bu sayede sosyal ağlardan gelen zararlı linklerin, uygulamaların bir nebze de olsa önüne geçilebilir.
 
Aile koruması programları kullanın: Şüphesiz ki yaz tatilinde çocuklar bilgisayarlarını daha fazla kullanacaklar. Bu yüzden onlara internetin nasıl güvenli kullanılacağını anlatmak oldukça önemli bir hal alıyor. İnterneti kullanabilecekleri belirli saat aralıkları vermek akıllıca olabilir. Bunun yanında internette gezinirlerken uygunsuz içerik ya da sayfalara erişmeleri durumuna karşı mutlaka bir gözünüz üzerlerinde olsun. Dolayısıyla ailelerin her an çocuklarının yanında olamayacağını belirten Avtürk Ürün Müdürü Okan Horasan, çocukların hangi sitelere erişip hangi sitelere erişemeyeceklerini belirleyebilecek gelişmiş bir Aile Koruması yazılımı kullanmanın iyi bir çözüm olabileceğini belirtti.
 
E-postanıza dikkat edin:  E-postalar tehditleri yaymak için oldukça fazla kullanılan bir kanaldır. Bunun yanında oltalama saldırıları ve akla gelebilecek diğer saldırılar da istenmeyen postalar yoluyla dağıtılmaktadır. Özellikle yılın bu zamanlarında istenmeyen postalar, gerçek olamayacak kadar indirimli tatil fırsatları kullanılarak yollanıyor. Bu postalarda ya kişisel bilgilerin girilmesi ya da gerçekten çok zararlı olan bir dosyanın indirilmesi isteniyor. Bu yüzden bu tür tüm postaları ulaşma anında silmek gerekiyor.
 
Birden fazla kişinin kullandığı bilgisayarlar kullandığınızda ya da paylaşılan bir ağda bulunmanız durumunda mutlaka önlem alın: Enfekte olup olmadığı bilinemeyeceği için bu tarz paylaşılan bilgisayarlara asla şifrenizi girmeyin. İnternete bir internet kafeden erişiliyorsa, güncel antivirus programı olan bir PC seçilmesi mantıklı olacaktır. İnternette gezinirken şifre girilmesi gereken sitelere girilmesi halinde şifre kaydet seçeneğinin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Şifre kaydedilirse, o kişiden sonra ki kullanıcı da kişinin bilgilerine erişebilecektir. Ayrıca kullanılan bilgisayarın enfekte olmadığından da emin olmak gerekir. Son olarak ise banka işlemlerinin kesinlikle ve kesinlikle bu tarz paylaşılan bilgisayarlarda yapılmaması gerekir.
 
Uygulamalar için en son güvenlik güncellemelerini yükleyin:  Avtürk Ürün Müdürü Okan Horasan, siber suçluların saldırılarını genelde sık kullanılan programlarda güvenlik açıkları yaratmak için yaptıklarını ve geliştiricilerin de bu açıkları kapatmak için sürekli güncellemeler yayınladıklarını söyledi ve ekledi “ Eğer uygulama yeni güncelleme olduğuyla ilgili uyarı vermiyorsa, uygulamanın ana sayfasına girip yüklenebilecek güncelleme var mı diye bakmak gerekir. Bu yüzden tatile çıkmadan önce ve tatilden geldikten sonra bütün uygulamaları ve programları güncellemek akıllıca bir davranış olacaktır.”
 
Modeminizi kapatın: Bu sayede diğer, muhtemelen kötü eğilimleri olan kullanıcıların, yokluğunuzda, ağınıza erişmesini engellemiş olursunuz. Mesela biri ağa bağlanıp, kişi bilgisayarını açana kadar duracak ve bilgisayar açıldıktan sonra da enfekte edecek bir zararlı bırakabilir.
 
Korumasız kablosuz ağlara bağlanmayın: Para verilmesi gerekse bile güvenli olanı kullanmak her zaman daha iyidir. Çünkü bu ağ siber suçlular tarafından ağa bağlanan kişilerin bilgilerini çalmak için kurulmuş olabilir.
 
Güncel bir antivirus yazılımı kullanın: Bu sayede bir çok tehdit ve saldırıya karşı güvende olunur. Bilinçli kullanımla da birleştiğinde tehdit ve saldırılardan oldukça uzaklaşılır.
 
Bilgisayar tehditlerinin yaz aylarını zehir etmesine izin vermeyin. Bu kolay adımları uygulayın ve gönül rahatlığıyla yaz tatilinin keyfini çıkarın.