Savcı, Dink suikastıyla ilgili 28 devlet görevlisi hakkında soruşturma açıldığını belirtirken, taraflardan art arda yalanlama geldi. İçişleri Bakanı Atalay da 'Bize gelen bir konu yok' dedi. Dink Ailesi'nin avukatları ise ısrarlı: Savcı soruşturmayı açtı ama şüpheli isimlerine henüz girmedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın son duruşmada savcının 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma açıldığı yönündeki açıklaması kafaları karıştırdı. Gözlerin çevrildiği dönemin valisi Muammer Güler ile emniyet müdürü Celalettin Cerrah 'Hakkımızda açılan soruşturma yok' derken İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan da 'Soruşturma başlatılmadı' açıklaması geldi. Dink Ailesi'nin avukatı İsmail Cem Halavurt ise, 'Savcı soruşturma açıldığını ancak şüpheli isimlerine girmediğini söyledi' dedi.

DÖRT YIL SONRA SORUŞTURMA

Dink suikastına ilişkin davanın önceki gün görülen 16. duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, müdahil avukatlarının talepleriyle ilgili kamu görevlileri hakkında yeni bir soruşturma açıldığını söylemişti. Avukatların, aralarında Kamu Güvenliği Müsteşarı olan dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Osmaniye Valisi olan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon Alay Komutanı Albay Ali Öz'ün de olduğu 28 kişi hakkında yaptığı suç duyurusunun işleme konulduğu belirtilmişti.

İLK YALANLAMA GÜLER'DEN

Ancak bu gelişmenin ardından arka arka yalanlamalar geldi. İlk açıklamayı yapan Muammer Güler 'Böyle bir soruşturma ya da soruşturma izni yok' dedi. Celalettin Cerrah da avukatı aracılığıyla hakkında soruşturma izni alınmadığını, herhangi bir soruşturma da olmadığını bildirdi.

İZİN GEREKMEZ, SAVCI YETKİLİ

Dink Ailesi'nin avukatı İsmail Cem Halavurt ise soruşturma savcısıyla dün yeniden görüştüğünü, kendisine 'evet, soruşturma açtık' dediğini aktardı. Halavurt, 'Savcı bana, 2011/192 esas sayılı numarasına kayden böyle bir soruşturma açıldığını, henüz şüpheli isimlerine girmediğini söyledi' dedi. Yine Dink Ailesi'nin avukatlarından Bahri Belen de AİHM kararına atıfta bulunarak, 'Bu kişilerin yargılanması için izin gerekmez' diye konuştu.

İdare olarak konu bize gelmedi

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın dün yaptığı açıklama da Muammer Güler ve Celalettin Cerrah'ı doğrular nitelikteydi. Atalay, 'Bu konuda epey bir bilgi kirliliği ve karışıklık var. Şu anda idare olarak bize gelen herhangi bir konu yok. Bu konu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karar ve ailenin avukatlarının savcılığa başvurusuyla yeniden gündeme geldi. Savcılığa başvurudur bu, henüz soruşturma da başlatılmış değildir. Savcılık bundan sonra ne yapacak beklemek gerek.'
- Atalay, polislerin ardından askerlikten muaf tutulmayı bekleyen kaymakamlara ise böyle bir müjde veremeyeceklerini söyledi. Atalay, şunları söyledi: 'Bizim o çalışmamız polislerle ilgiliydi. Her meslek grubu için nasıl askerlik yapacağı kanunla belirlenebilir. Meclisimizin yetkisinde. Polislerle ilgili düzenlemenin çok özel bir sebebi var. Polisler uzun süre güvenlik eğitimi alıyorlar. Askerimize çok benzer bir görevi yapıyorlar. Onun için diğer mesleklerle mukayese edilmemesi lazım.'

Seda KILIÇ / Akşam