Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası"nın can damarı niteliğindeki gemi turizmine yön veren gemi acentalarının sahip ve genel müdürleri ile Ticaret Odası temsilcisini, sorunları paylaşmak ve birlikte çözüm üretmek amacıyla düzenlediği öğle yemeğinde konuk etti.
Kuşadası Belediye Başkanı Altungün ile birlikte Kuşadası Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Kireç ve Murat Saraç"ın da katıldığı toplantıya, Kuşadası Ticaret Odası İkinci Başkanı ve Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Bakyaz, ITS Turizmden Cahit Yimsek, Sea&Song Turizmden Karen ve Recep Sefer ile Mert Kavafoğlu, Tura Turizmden Erkunt Öner ve Ahmet Babaeren, Logic Turizmden Özer Eserkaya, Azim Turdan Vedat Hız ve BWA Smartway Yatçılıktan Uğur Kara katıldı.
Kuşadası Belediye Başkanı Altungün"ün kısa açılış konuşmasının ardından sektör temsilcileri söz alarak, öncelikle kruvaziyer turizmi ve sorunları üzerine Belediye nezdinde tarihte ilk defa düzenlenen toplantıdan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. 25 yıldır ilk kez bir belediye başkanı ile görüştüklerini kaydeden sektör temsilcileri, Altungün"ü hassasiyetinden dolayı da kutladılar.
Sektörün Kuşadası"nda yaşadığı sorunlar üzerine yapılan konuşmaların temelini Liman içersindeki otoparkın yetersizliği ile özellikle gemi ve yolcu sayısının yüksek olduğu günlerde büyük sıkıntı yaşanması oluşturdu. Özellikle Liman İşletmecisi Egeports"un liman içersinde inşa ettiği alışveriş merkezinin mevcut otopark sorununu artırdığı, liman park alanına giriş çıkışların uluslararası standartlara uygun olmadığını belirten gemi acentaları, giriş ve çıkışların tek noktadan yapılması nedeniyle hizmet kalitesinin kötü yönde etkilendiğini ifade ettiler. Bu sezon özellikle pazartesi ve Salı günleri yoğunluk yaşanacağını kaydeden turizmciler, mevcut park alanının normal şartlarda 40 otobüs kapasitesinde olduğunu, bu durumun operasyonel açıdan sakıncalı olduğunu vurgulayarak, ikinci bir giriş veya çıkış noktasının oluşturulmasının ve park yerinin büyütülmesinin limanın en önemli ve acil sorunu olduğunu dile getirdiler.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ün dile getirmesi üzerine, gemiyle Kuşadası"na gelen turistlerin “Recomende” yani onaylanmış mağazalara yönlendirilmesi konusundaki sıkıntıyla ilgili konu da toplantının ana gündem maddelerinden biri oldu. Masaya yatırılan ve uzun uzun tartışılan konuyla ilgili, genel alışveriş standartlarına uygun oldukları takdirde Kuşadası"nda faaliyet gösteren tüm mağazaların sisteme dahil edilmesi ve bu yönde Belediye önderliğinde gemi müşterilerinin harcamalarının esnafa daha çok yansıması amacıyla tüm Kuşadası çarşılarının tamamını recomande etmeyi amaçlayan çalışmalara destek verilmesi, yine aynı kapsamda Kuşadası"ndan alışveriş yapan kruvaziyer müşterilerinden gelecek şikayetler konusunda Belediye ve Ticaret Odası işbirliğine gidilerek sonuç alınması konularında görüş birliğine varıldı. Konuyla ilgili konuşan Belediye Başkanı Altungün, uzun vadede acentasıyla, meslek odalarıyla hep birlikte bunu başarmak istediklerini belirterek, “Kuşadası"nın turizmde hak ettiği noktalara gelebilmesi için kentimizi hızla güzelleştirmek zorundayız. Alışveriş sistemiyle ilgili uzun yıllardır süren sıkıntıyı hep birlikte çözmek ve esnafımızın nefes almasını sağlamak zorundayız. Bunun için belediyenin finans gücü ile sizlerin arzu ve isteğini birleştireceğiz. Ana amacımız turizm gelirlerinden tüm esnafımızın yararlanabileceği bir sistem oluşturmak. Böylece çarşı esnafının rahat nefes alacak” dedi.
Toplantıda gündeme gelen en önemli konulardan biri de gemilerde turistlere dağıtılan ve Türkiye"nin imajını olumsuz etkileyen el ilanları oldu. Sektör temsilcileri bu konuda çeşitli önlemler aldıklarını ve bu sorunların yaşanmamasını beklediklerini kaydettiler. Her ne kadar mevcut liman işletmecilerinin çalışma konusu olmakla birlikte Kuşadası tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla kruvaziyer turizmin önemli fuarlarına Belediyenin ve diğer bazı kuruluşların katılması yönündeki teklif, acentalar tarafından olumlu karşılandı ve işbirliği konusunda destek sözü alındı.
Bu arada, Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ün önerisi doğrultusunda Mayıs ayı içerisinde bir kez daha toplanma kararı alındı.