Emniyet ve asayiş işleri ile ilgili yönetmeliklerde konu ile ilgili yapılan değişikliklerin, 30 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından uygulamaya konulması için tanınan 3 aylık süre bu ay sonunda bitiyor.

İl ve ilçelerdeki jandarma ve polis sorumluluk alanlarının sınırları, ilçelerde kaymakam, illerde vali veya görevlendirdiği vali yardımcısı başkanlığında toplanan, jandarma ve emniyet temsilcilerinin katıldığı komisyonlar tarafından belirlendi. Komisyon kararı sonrasında Ankara'da 13 ilçedeki bazı yerleşim yerlerinin güvenlikle ilgili sorumlu kurumları da yeniden saptandı.

Buna göre, jandarma kontrolünden çıkartılarak polis sorumluluğuna bırakılan mahalle, semt ve üniversitelerin ilçelere göre dağılımı şöyle:

''-Altındağ: Karapürçek,

-Ayaş: Hacımemi ve Sinanlı,

-Haymana: Paşapınar mevkii,

-Akyurt: Cücük,Buğdüz, Balıkhisar,Saracalar Çiftliği, Güzelhisar, Çınar ve Kızık,

-Çubuk: Aşağı Çavundu,Gökçedere, Kargın, Ömercik, Sünlü, Yazır, Melikşah, Taşpınar, Güldarpı, Dumlupınar Yenice ve Esenboğa,

-Elmadağ: Hasanoğlan, Yeşildere ve Kayadibi,

-Gölbaşı: İncek, Kısılcaşar, Taşpınar ve Gaziosmanpaşa,

-Keçiören: Bağlum,

-Kalecik: Çiftlik, Akkaynak, Kızılkaya, Arkbörk, Şeyhmahmut, Gölköy ve Yalım,

-Kazan: Kumpınar,Aydın, İmrendi, Orhaniye, Dağyaka ve Saray,

-Sincan: Yenikent, Çoğlu, Çimşit,

-Yenimahalle: Yaşamkent, Konutkent, Koru, Çayyolu, Ümitköy, Ahmet Taner Kışlalı, Alacaatlı, Dodurga ve Susuz ile İstanbul yolu ile Kuzey Çevre yolu arasında kalan alan,

-Çankaya: ODTÜ, Bilkent, Beytepe, Beysukent ve Ahlatlıbel.''

Değişiklik kapsamında daha önce Yenimahalle'de polis sorumluluk alanında olan Hurdacılar Sitesi ise jandarmanın kontrolüne bırakılacak.

Bu arada, öngörülen değişilikliklerle ilgili çalışmaların halen devam ettiği, bazı yerlerde henüz devir-teslim yapılmamasına rağmen belirlenen tarihe kadar devir-teslimlerin tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

JANDARMANIN SORUMLULUK ALANI DARALDI

Değişiklikten önce Ankara'da yaklaşık 600 bin kişilik nüfustan sorumlu olan jandarma, 1 Ağustostan itibaren yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı yerleşim yerlerinin güvenliğini sağlayacak.

Yüz ölçümü olarak ise Ankara'nın yüzde 93'üne karşılık gelen yaklaşık 23 bin kilometre karelik alanında görev yapan jandarma ekiplerinin sorumluluk alanları ise 22 bin kilometre kareye düşecek. Böylece jandarma yeni düzenleme sonrasında Başkent nüfusunun yüzde 7'sinden ve yüz ölçümünün yüzde 86'sından sorumlu olacak.