KEY hesaplarının düşük çıkmasında eski liderler Yılmaz ve Çiller"in hesaplardan kamuya aktarılan döviz kredilerini TL"ye dönüştürmesinin rolü olduğu belirlendi
STAR gazetesinden HÜSEYİN ÖZAY'ın haberi:

ÖDENMESİNE devam edilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının düşük çıkmasında, eski başbakanlardan ANAP eski lideri Mesut Yılmaz ile DYP eski lideri Tansu Çiller"in aldığı bir kararın etkili olduğu ortaya çıktı. Her iki liderin de, KEY hesaplarından kamu kurumlarına aktarılan döviz kredilerini aldıkları kararla, TL"ye dönüştürerek, KEY hak sahiplerinin zarara uğramasına neden olduğu belirlendi. 1987-1995 yılları arasında çalışanlar adına Emlak Bankası"na yatırılan KEY tutarlarının bir kısmının, TEDAŞ gibi bazı KİT"lerin açıklarının kapatılmasında kullanıldığı saptandı. 1990 yılında KEY hesabından 500 milyon Eoru"luk kredi kullanıldı. Bu kredinin bir kısmı TOKİ"ye bir kısmı da TEDAŞ ile diğer KİT"lere aktarıldı. Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararlarıyla, KEY hesaplarından diğer kurumlara borç verilen 500 milyon Euro kredi geri ödenmedi.

GERİYE DÖNÜK YAPILDI

1996 yılında kurulan ANAYOL Hükümeti döneminde ise, KEY hesabından aktarılan döviz kredileri için bir karar alındı. Kararla, döviz cinsinden alınan tüm kredilerin TL"ye dönüştürülmesi öngörüldü. Böylece, 1990 yılından itibaren döviz kredileri, geriye dönük olarak, TL"ye dönüştürüldü. Bu kararın etkisiyle, KEY hesabında milyonlarca dolarlık zarar ortaya çıkmış oldu.

Kamu-Sen ve DİSK dava açıyor

KAMU-SEN, KEY ödemelerinde üyelerinin hak kaybına uğradığı iddiasıyla yeni hesaplama yapılması istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi"nde dava açtı. Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş, KEY ile 230 bin çalışanın ev sahibi olduğunu, KEY ödemelerinin de faiz hesabına göre çok düşük kaldığını belirtti. Öte yandan DİSK"e bağlı Emekli-Sen Başkanı Veli Beysülen, KEY"i tam ödeyen birinin 7 bin 800 YTL para alması gerektiğini, konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade etti.

Türk-İş: Bordroyu esas alın

TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, Çalışma Bakanlığı"na bir mektup yazarak, KEY ödemelerindeki mağduriyetlerin giderilmesi için, sigorta prim bordrosundaki kazançların esas alınarak hesaplama yapılmasını ve KEY uygulaması dönemine ait prim borçları bulunmayan işverenlerin KEY ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiklerinin kabul edilmesini önerdi. Çalışma Bakanlığı"na mektup gönderen Türk-İş, KEY ödemeleri ile ilgili olarak çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti.