Özel yapım sim kartı cihazı takarak şifresini kodlayacak olan polis, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezi'ne bağlanarak söz konusu şahsın veya aracın sorgulamasını anında yapabilecek.
Türk Polis Teşkilatı, Avrupa Birliği (AB) uyum projeleri çerçevesinde kendini her geçen gün yenileyerek geliştiriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, "Mobil Uygulama Projesi Çerçevesinde" araç ve şahıs sorgulamalarında kullanmak üzere özel yapım sim kartlı tablet pc sistemini hayata geçiriyor. Genel Müdürlük, projeyi pilot il seçtiği Eskişehir'de uygulamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda, projenin ilk uygulanacağı Trafik Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları eğitimden geçiriliyor. Bilgi işlem alanındaki uzmanlar tarafından verilen eğitimde, polislere cihazın nasıl kullanılacağı uygulamalı olarak anlatılıyor. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçirilecek cihaz sayesinde polis artık, telsiz veya telefon kullanmadan sorgulama yapabilecek. Sim kartı cihaza takarak kendi şifresini kodlayacak olan polis, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezine bağlanarak söz konusu şahsın veya aracın sorgulamasını anında yapacak. Baz istasyonları ve uydu kullanılarak yapılacak olan hizmette polisin daha etkin ve hızlı olması sağlanacak. Önümüzdeki dönemde daha da geliştirilecek olan sim kartlı tablet pici cihazı diğer birimlerde de kullanıma sunulacak.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Ahmet Yıldırım, yarım kilogram ağırlığındaki cihazın araç içerisindeki şarj cihazında takılı tutulduğunu söyledi. Kullanımı sırasında yerinden çıkarılan cihaz, Emniyet Genel Müdürlüğünün belirlediği kural gereği araçtan aşağıda kullanılacağını belirten Yıldırım, " cihazın çalışmasını şöyle anlattı: " Post marinası cihazını andıran tablet pici'ye çalışması için telefon kartlarını andıran özel hazırlanmış sim kart takılıyor. Cihazın çalışması ile görevli polis, sorgulama yapabilmek için kendi şifresini sim kart yüklüyor. Kartın şifreyi kabul etmesinin ardından görevli memur arkadaşımız, sorgulayacağı şahsın adını veya aracın plakasını kart üzerinde tuşlayarak Genel müdürlüğümüz üzerinden gerekli bilgileri alabilecek."

Amaçlarının vatandaşa daha hızlı ve düzenli hizmet sunmak olduğunu dile getiren Yıldırım, emniyetin bu konuda başarılı çalışmalar sergilediğini kaydetti.

(CİHAN)