Türk sinemasının Sultan'ı Türkan Şoray, filmlerindeki oyunculuğunun yanısıra Dönüş, Azap, Bodrum Hakimi ve Yılanı Öldürseler filmlerindeki yönetmenliğiyle de çok konuşuldu.

Önümüzdeki yıl bir filmde yine yönetmenlik yapmayı planlayan Türkan Şoray, ilk kez yönetmenlik yaptığı Dönüş filmiyle ilgili fikrin kendisinden çıktığını söyledi.

atv'deki 'Dünya Bir Oyun Sahnesi' programına konuk olan Türkan Şoray, bir gazete haberinden görerek önerdiği hikayenin Safa Önal tarafından senaryolaştırıldığını ve Atıf Yılmaz'ın sonradan çekmekten vazgeçmesi üzerine yapımcının "Siz önerdiniz bu filmi, neden siz çekmiyorsunuz?" sözleriyle de ilk yönetmenlik deneyimini yaşadığını anlattı.

Şoray, yönetmenlik yapmasına bazı çevrelerin çok tepkiler verdiğini anlatarak "Yapamaz falan diyenler oldu, nasıl alay ederiz sinemada falan diyenler oldu, bayağı yazılar falan çıktı" şeklinde konuştu.

O SÖZLERİ SÖYLEYENLER UTANDILAR
Daha sonra Moskova ve Belçika'da ödüller de alan 'Dönüş' filmine gelen bu eleştirilere üzülmediğini belirten Şoray, "Çünkü içimde bir his vardı, onu yapacağımı biliyordum zaten. Çok büyük iş yaptı, çok beğenildi. Ondan sonra bütün o sözleri söyleyenler de utandılar" dedi.

YILMAZ GÜNEY HABER YOLLAMIŞ
Şoray, sinemanın önemli isimlerinden Yılmaz Güney'in, kendisine yapılan eleştirilere rağmen çok destek olduğunu ifade ederek "Bana haberler yolladı 'Bacım ben senin başaracağından eminim. Göreceksin bak' falan diye bana moral verdi" açıklamasını yaptı.

ŞİMDİ YÖNETMENLİK YAPSAM ÇOK DAHA BAŞARILI OLURUM

Geçmişteki başarılı yönetmenlik tecrübelerinden sonra aradan geçen yıllarda dünyaya bakışının değiştiğine vurgu yapan Türkan Şoray, "Şimdi film yaparsam sanıyorum çok daha başarılı olurum. Çünkü beyin olarak, düşünce olarak çok farklı bir yerlerde olduğumu hissediyorum" diye konuştu.

Sevenlerine bir müjde de veren Şoray, Şener Şen ile oynadığı ve unutulmayanlar arasına giren 'İkinci Bahar' dizisindeki gibi orta yaş ve üstü aşkını anlatan pek hikaye olmamasından yakındı ve "Maalesef yazılmıyor. Kendim kişisel gayretimle yaparsam yapacağım. Maalesef öyle bir şey var. Bu kadar yıldır sinemanın içindeyim, çok güzel filmler yapmak istiyorum. Çok fazla şey birikti. Anlatacağım çok şey var. Önümüzdeki yıl bir filmin yönetmenliğini yapmak, bir filimde de oynamak istiyorum" dedi.

Televizyon Gazetesi