Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler toplantısının kapanışında, "Nihai bildirinin, hepimizin ortak mücadele için işbirliği yapmamız gereken terörizm konusunda güçlendirilmiş paragraflar içermesi bizi memnun etmiştir" dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayında düzenlenen "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı"nın kapanışında konuştu.

Irak'la ilgili bugün önemli bir toplantıyı tamamladıklarını ifade eden Erdoğan, "Komşumuz Irak'ın geleceği şüphesiz ki önem taşımaktadır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, toplantıda alınan kararların Irak'ta huzura ve istikrara katkı sağlamasını temenni ettiğini belirterek, bugün kabul edilen bildirinin, Irak'ın geleceği, istikrarı ve insanlarının huzurunun sağlanması bakımından önemli unsurlar içerdiğini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu toplantıda artık bir temel ilkeler müktesebatı teşkil eden Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin teyidinin, komşu ülkeler başta olmak üzere uluslararası camianın, Irak halkı ve hükümetinin Irak'ta istikrar, refah ve huzuru yeniden yerleşik kılma çabalarına verdiği desteğin vurgulanması mümkün olmuştur. Irak'taki siyasi gruplar arasında ulusal uzlaşının sağlanması, böylece güvenlik ve istikrar yolunda ilerleme kaydedilmesi, hepimizin üzerinde ciddiyetle durduğu en önemli meseledir. Bu konuda Irak'ta BM'nin daha görünür ve etkin bir faaliyete girişecek olması, memnuniyet verici bir gelişme olacaktır."

Erdoğan, toplantıda kabul edilen nihai bildirinin, kapsamlı bir metin halinde bu temel ilkelerin yanı sıra uygulamaya dönük bazı pratik unsurları da içerdiğini ifade ederek, bundan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, özellikle Irak'ın tahrip gören kültürel mirasının bu konuda uzman uluslararası örgütlerin katkılarıyla yeniden ayağa kaldırılması, Irak toplumunun yardıma muhtaç kesimlerine katkının artırılması, sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi yönünde gerekli adımların atılmasının, pratik hususlar arasında ilk akla gelenler olduğunu kaydetti.

BİR SONRAKİ TOPLANTI KUVEYT'TE

Erdoğan, "Bununla birlikte nihai bildirinin hepimizin ortak mücadele için işbirliği yapmamız gereken terörizm konusunda güçlendirilmiş paragraflar içermesi bizi memnun etmiştir" dedi.

Irak'a komşu ülkeler sürecinin genişletilmiş düzeyde devam etmesini faydalı bulduklarını belirten Erdoğan, bir sonraki "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı"nın Kuveyt'te düzenlenmesine karar verildiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, toplantıya katılan Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve heyetine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve diğer tüm katılımcılara şahsı ve ülkesi adına da teşekkür etti.

A.A.