Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erkan Güral, ''İşsizlik rakamlarının 2010 yılı sonu verileri açıklandığında işsizliğin tek haneye indiği görülecektir, bu sonuç kimseyi şaşırtmasın'' dedi.

TÜGİK olağan yönetim kurulu toplantısı, Güral'ın başkanlığında Kütahya'daki Ilıca Güral Harlek Otel'de yapıldı.

Güral, yönetim kurulu toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylülde yapılan halk oylamasıyla milletin anayasa değişikliğine ''evet'' dediğini anımsatarak, milletin bu yöndeki tercihinin ülkenin önünü açmasını, mevcut tartışmalara son vermesini, toplumsal ve ekonomik olumlu gelişmelere vesile olmasını dilediğini söyledi.

Halk oylaması sonrası toplumsal ve ekonomik atmosferdeki iyimserlikle umudun kendilerini memnun ettiğini anlatan Güral, şöyle devam etti:

''Türkiye ekonomisi kabuğundan taşmaya başlamıştır. İşsizliğin azaldığı reel rakamlarla görülmektedir. Geçen yıl yüzde 16'lara ulaşan işsizlik, bu yıl yüzde 10.5'e kadar gerilemiştir. Türkiye, 2010 yılı birinci ve ikinci çeyreğinde iki haneli büyümüştür. Bu büyümenin devam edeceğine ve yıl sonunda tüm ekonomistleri şaşırtacak sonuçlar alınacağına inanıyoruz. Tabi ki bu büyüme sonucunda Gayri Safi Milli Hasılamız kişi başı 9 bin 800 dolar seviyelerine çıkmıştır. 2010 verileri açıklandığında kişi başı Gayri Safi Milli Hasılanın 11 bin dolar olması bizim için sürpriz olmayacaktır. Zira Türk özel sektörü var gücü ile çalışarak hem istihdamı hem de büyümeyi artıracak sonuçlara ulaşacaktır.''

Güral, geçen mayıs ayında işsizliğin azaltılmasına katkı için TÜGİK üyeleri olarak 26 bin yeni istihdam sözü verdiklerini hatırlattı. Bu sözün sonuçlara sağladığı katkıda pay sahibi olmalarından mutluluk duyduklarına işaret eden Güral, ''İşsizlik rakamlarının 2010 yılı sonu verileri açıklandığında işsizliğin tek haneye indiği görülecektir, bu sonuç kimseyi şaşırtmasın. Ayrıca temel ekonomik göstergelerden biri olan imalat sanayinde kapasite kullanım oranlarında da belirgin bir artış görülmektedir. Kapasite kullanım oranı geçen sene yüzde 68 iken, bu yılın 8 ayında yüzde 73'e yükselmiştir'' diye konuştu.

-DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLMA HEDEFİ-

IMF'nin 2009 yılı verilerine göre Türkiye'nin, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi konumunda bulunduğuna dikkati çeken Güral, bunun yeterli olmadığını ifade etti.

Ülkenin potansiyelleri ve avantajları göz önüne alındığında Cumhuriyet'in 100'üncü yılına rastlayan 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi konulduğunu bildiren Güral, şunları kaydetti:

''Bu hedefe ulaşmanın boş hayal olmadığına, gerçekleşeceğine inanıyoruz. Ekonomimizin bu olumlu ve doğru rotada devam etmesi, hiç şüphesiz makro iktisadi iyileşmeleri de beraberinde getirecektir. Üreten bir Türkiye'nin ihracatı da artacaktır. Ekonomik açıdan rahatlayan bir Türkiye, sosyal devlet olmanın gereklerini daha fazla yerine getirebilecektir. Yani refahın tabana yayılması, orta sınıfın güçlenmesi, iç talebin artması gibi hususlar zincirleme reaksiyonla birbirlerini olumlu yönde etkileyecektir. Bu da beraberinde dış piyasaların Türkiye'ye olan güvenini artıracaktır.''

Güral, birkaç gün önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıkladığı sigorta ve vergi borçlarına ilişkin yeni düzenlemeyi olumlu bulduklarını söyleyerek, küresel ekonomik kriz sürecinde sanayici ve esnafın sigorta ve vergi borçlarını ödemekte ciddi zorluklar yaşadığını anlattı. Biriken borçların mevcut gecikme faizi yerine enflasyon oranında artırılmasını çok isabetli bir uygulama diye niteleyen Güral, yeni uygulamayla borcu olanlara yüzde 60 civarında daha az faiz ödeyerek bir kolaylık sağlandığını belirtti.

Güral, Türkiye'nin en büyük genç iş adamı örgütlenmesi olarak Türk girişimcisinin azmi ve yeteneklerine sonuna kadar güvendiklerini dile getirerek, umutlu olduklarını ve ülkenin geleceğine güvenle baktıklarını sözlerine ekledi.

A.A.