Gazeteci Soner Yalçın, Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı ile göz altına alındı

Alınan bilgiye göre, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün ''Ergenekon'' soruşturması kapsamındaki talebi üzerine, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, internet yayını yapan Odatv'nin merkezinde ve yöneticisi Soner Yalçın ile Barış Terkoğlu, Ayhan Bozkurt, Barış Pehlivan'ın ev ve iş yerlerinde arama yapıldı.
'BİR BEDEL ÖDENECEKSE HAZIRIM'
Soner Yalçın"ın aramaların yapıldığı villasına giren CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, çıkışta açıklamalarda bulundu. Soysal, Soner Yalçın"ın moralinin oldukça yüksek olduğunu ve kendisine "Bedel ödenecekse, ödemeye hazırız" dediğini aktardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirildiğini söyleyen Soysal, birkaç gün içinde Soner Yalçın"ın genel yayın yönetmenliğinde yayına başlayacak olan yeni bir televizyon kanalının olduğunu, televizyon kanalının yayına başlamadan önce böyle bir operasyonun yapılmasının manidar olduğunu belirtti.
"BASKIN, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN OLMADIĞINI GÖSTERİYOR" DSP Genel Başkanı Masum Türker, ODA TV"ye yapılan baskının, Türkiye"de basın özgürlüğünün olmadığını gösterdiğini belirtti.

ODA TV"ye yönelik operasyonla ilgili yazılı bir açıklama yapan Türker, "Oda TV"ye yapılan baskın, yazılmış bir haberden kaynaklanmaktadır. Bu baskın, Türkiye"de basın özgürlüğünün olmadığını ortaya koyduğu gibi bütün basın kuruluşlarına açıkça bir gözdağı verme amacı taşımaktadır" dedi.
İktidarın, kendi görüşü dışındaki görüşlere tahammülsüz olduğunu gösteren bu tutumun, "dikta rejiminin ayak sesleri"nin artık net bir şekilde duyulduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Türker şunları dedi:

"Ülkemizde AKP"ye hayat hakkı tanıyan Anayasa"nın, basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğünü de güvence altına aldığı unutulmamalıdır. Basının hür olmadığı bir ülkede, demokrasiden de Anayasa"dan da yasalardan da söz edilemez. Yasamayı, yargıyı siyasallaştıran iktidarı, kendine bağımlı bir basın yaratma sevdasından vazgeçmeye davet ediyoruz. Ergenekon Davası kapsamında yapılan aramalara benzer bir şekilde bir basın kuruluşunun merkezinde, yöneticilerinin evlerinde arama yapılması, iktidarın özgür basından ne kadar korktuğunun göstergesidir. Amaç susturmaksa, AKP İktidarı unutmamalıdır ki 12 Haziran"da yapılacak seçimde, AKP halkı susturamayacaktır ve halktan cevabını alacaktır" dedi.
ODATV YAYINA DEVAM EDECEK: "SUSMAYACAĞIZ"
Odatv internet sitesinde Odabudsman kullanıcı adıyla yayımlanan yazıda, bu sabaha karşı yapılan baskınların gerçek nedenini Odatv"nin başarılarından korkulması olduğu ifade edilirken, Odatv"nin "kesinlikle" yayına aynen devam edeceği vurgulanarak, "susmayacağız" denildi.

Odatv"de Odabudsman kullanıcı adıyla yayımlanan yazıda sabah saat 06.30 dolaylarında Odatv merkezine, imtiyaz sahibi Soner Yalçın, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Odatv editörü Ayhan Bozkurt"un evine baskın düzenlediği, polisin arama yaptığı ve göz altılarının gerçekleştiği ifade edildi.

YAYINA DEVAM
Soner Yalçın"ın bilgisayarlarının kopyalanması için evine öğlen saatlerinde hard disk götüren kişinin orada kaldığı süre içindeki izlenimlerine yer verilen açıklamada izlenimlere ilişkin şunlar kaydedildi:
"Evin içinde çok sayıda polis detaylı arama yapmakta. Ayaklarıma galoş giydirerek içeri alındım. Soner Yalçın, gayet rahat görünüyordu. Yayına devam ediyor muyuz sorum üzerine, "kesinlikle yayına aynen devam ediyoruz" dedi. Evin önünde basın ordusu ve canlı yayın araçları var. Görevliler dışında kimse evin etrafına yaklaştırılmıyor. İçerideki tüm CD ve kitaplar tek tek numaralandırılmakta. Evin tüm katlarında detaylı arama devam ediyor."

TÜRK MEDYASININ YÜZ AKI
Odatv"nin dört yılı aşkın süredir yaptığı habercilikle internet haberciliğinin de ötesinde Türk medyasının "yüz akı" olduğu belirtilen yazıda, "Hiçbir baskıya eğmeden gazetecilikte ve habercilikte direndi. Bu nitelikleriyle on binlerin gönlünde taht kurdu, okurları ve yorumcularıyla herkese şapka çıkarttırdı. Türkiye"nin ve dünyanın en çok izlenen siteleri arasına girdi. Sosyal paylaşım sitelerinde adı en çok anılan yayın organı oldu" denildi.

BASKINLARIN NEDENİ ODATV"NIN BAŞARILARINDAN KORKULMASI
Bu sabaha karşı yapılan baskınların gerçek nedenini Odatv"nin bu başarılarından korkulması olduğu ileri sürülen yazıda şöyle devam edildi:
"Dün gece yarısından sonra Ergenekon polislerinin Amerikalılar tarafından eğitildiğini ve Zir vadisinde mühimmat bulunmasının polis tertibi olduğunu gösteren bir video giriyoruz. Sabah saat 6"da baskına uğruyoruz! Hiçbir vicdan sahibi insanı bunun bir tesadüf olduğuna inandıramazsınız. Siyasi Partiler, Sivil toplum kuruluşları, meslektaşlar ve okurlar bu yalana inanmadıklarını zaten tepkileriyle de ortaya koyuyorlar. Odatv"ye yapılanların basın özgürlüğü üzerindeki baskıların bir parçası olduğunu haykırıyorlar. Hepsine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sabahtan beri sitemize girmekte güçlük çeken okurlarımıza bunun yoğun ilgiden kaynaklandığını bildirmek isteriz. Teknik sorunu aşmaya çalışıyoruz.

İmtiyaz sahibimiz Soner Yalçın"ın evinde arama yapan polislerin yanında söylediği gibi: "Kesinlikle" yayına aynen devam ediyoruz."
YARBAY DÖNMEZ, ODA TV GÖRÜNTÜLERİYLE SAVUNMA YAPTI
Emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur"un sanıkları arasında yer aldığı İkinci Ergenekon davasının 100"üncü duruşması sona erdi. Duruşmada, tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez, Zir Vadisi"nde bulunan mühimmatın polis tarafından konulduğunu ve kendisine iftira atıldığını öne sürerek, savunmasını, Oda TV"de yayımlanan ve baskına neden olduğu iddia edilen görüntüler eşliğinde yaptı.

Zir Vadisi"nde 1 Ocak 2009 tarihinde Ankara Terörle Mücadele Şubesi tarafından yapılan kazılarda sırasında emniyet tarafından çekilen görüntüleri salondaki perdeye yansıtan Dönmez, Zir Vadisi"nde yapılan aramaya ilişkin polis kamera görüntü kaydının toplam süresinin 2.5 saat olduğunu ancak bunun süresinin 1.5 saatinin kesildiğini ve 1 saat 3 dakika 59 saniyeye indirildiğini öne sürdü. Dönmez, "Polisin çekim yaptığı bölge jandarma bölgesidir. Buna rağmen polis jandarmanın görüntü almasına izin vermemiştir" diye konuştu.

İFTİRANIN BELGESİ BU
Zir Vadisi"ndeki aramada, polislerin ellerindeki krokiye göre mühimmat araması yaptığını, krokiye göre 12 adım ölçüsünün araziye uymadığını belirten Dönmez, "Bu görüntüler, yapılan operasyonların nesnel görüntüleridir. Kazı falan yok ortada. Görüntüleri çeken polis, arama sırasında duygularına hakim olamıyor, "hah hah tamam, devam" şeklinde yönlendiriyor. İftiranın belgesi bu" diye konuştu.

DOZER İZLERİ KAYBETMEK İÇİN ÇAĞRILDI El bombalarının içinde patlayıcı olmadığını, yumurta kolileri ve gazeteleri sarılı olduğunu söyleyen Dönmez "Taraf, Zaman ve Güneş gazetelerine sarmışlar. Kendilerinin koyduğu çok açık. Tüm çıkarma işlemi 9 dakika sürüyor. Sonra dozer çağrılıyor. Bu hayatın akışına uygun mu? Gölbaşı"nda, Zir Vadisi"nde, Poyrazköy"de de hep çıkarma işleminden sonra dozer izleri kaybetmek için çağrıldı" dedi.

ARAMA KANDIRMACASI
"Bunlar bağlantılı suç örgütü" diyen Dönmez, "Mühimmat otların altında. Kazı yok ortada, yalan. Dozerleri izlerini kaybettirmek için mühimmat bulunduktan 3 saat sonra çağırdılar. Arama kandırmacası. Polis bize bu şekilde tezgah kuruyor. Bu yüzden mahkemeye Sapanca"daki kayıtları gönderemediler. Komiser Serdar Yıldız mühimmatı bulduktan sonra poşetin ağzını açmak için bıçak istiyor. Korunaklı kıyafet yok üzerlerinde. Çıkacak malzemenin patlamayacağından o kadar eminler ki, sigara içiyorlar" diye konuştu.

BİZİ TERÖRİST DİYE KARŞINIZA ÇIKARIYORLAR
Polisin evindeki aramada kendisi evde yokken TSK"ye ait olan kılıcını da aldıklarını belirten Dönmez, Başbakana suikast planı olduğu iddia edilen krokiyle ilgili olarak da, "Genelkurmay Askeri Mahkemesi"ne tanıklar geldiler, kendilerine sordum, "krokiyi ve Başbakana suikast planını gördünüz mü?" diye. Ama görmediklerini belirttiler. Nasıl, yanlış, düzmece rapor verildiğini de göstereceğim. Krokiyi yok edecekler diye koruma altına alınmasını talep ediyorum. İki senedir basit bir krokiyi inceleyemiyorlar. Ben de diyorum benim değil. Bu suikast planının benim olmadığı çok açık. Böyle bir bilirkişi raporu mu olur? Ne darbesi vardır? Varsa da benim ne alakam vardır? Bizi terörist diye karşınıza çıkarıyorlar" dedi.
Dönmez"in savunmasının alınmasına ara veren Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, duruşmanın yarın saat 09.00"a ertelendiğini açıkladı.