Ergenekon ve Danıştay davasında tarihi karar günü geldi. Yargıtay 9. Dairesi'nin Ankara'da görülen Danıştay saldırısı davasıyla ilgili bozma kararından sonra başlayan birleştirme süreci, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vereceği kararla netleşecek. Mahkeme, Ergenekon ve Danıştay davalarının birleştirilmesi kararını 'kabul ederse' Danıştay sanıkları Silivri'ye taşınacak. Kararın, bugün görülecek duruşmada açıklanması bekleniyor.



Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılılığı, 7 Ekim 2008'de aralarında Alparslan Arslan'ın da bulunduğu Danıştay saldırısı davası sanıkları hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu. Sanıklar hakkında Danıştay saldırısıyla ilgili mahkemeye gönderilen belgeler dışında, Ergenekon soruşturmasına ait tüm belge ve beyanların getirtilerek yeniden bir karar verilmesini istedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan tebliğname, temyiz incelemesini yapacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Daire, Danıştay 2. Dairesi üyelerine yönelik saldırılarla ilgili 8 sanık hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararı oybirliğiyle bozdu. Dairenin kararında, 'tüm dosya kapsamına göre sanıkların mensubu bulundukları iddia edilen örgütün niteliği, atılı suçların vasfının belirlenmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi yönünden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine açılan (Ergenekon) davası ile bu dava arasında hukukî ve fiilî irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında, öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğuna' işaret edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bozma kararının ardından hazırladığı tensip tutanağıyla, Danıştay saldırısı davasının iddianamesi, karar ve Yargıtay bozma ilamı da eklenerek Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazılmasına karar verdi. Ayrıca Ergenekon'da devam eden davanın iddianamesi dava dosyasının ve duruşma zabıtlarının birer suretinin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı. Dava, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, bozma kararıyla ilgili Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görüşünü beklemeye karar verdi. 13. Ağır Ceza ise görüş bildirmeyerek, birleştirme konusunda önce Ankara'nın görüş bildirmesini talep etti. Yeniden görülmeye başlanan Danıştay davasının ikinci duruşmasında Ankara, bozma kararına uydu. Yerel mahkeme, dava dosyasının İstanbul'da birleştirilmesi konusunda onama istenilmesine karar verdi. Mahkeme, birleştirme kararına gerekçesini, 'Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması olayının, İstanbul'daki yargılamaya konu örgütün yaptığı eylemler olarak' gösterilmesi şeklinde açıkladı. Son sözü bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi söyleyecek. Mahkemenin birleştirme kararını onaması durumunda Ankara'daki Alparslan Arslan ve arkadaşları Silivri'ye nakledilecek. Danıştay'da mahkum olan 8 sanık yeniden hakim karşısına çıkacak. Alparslan Arslan ve arkadaşları Ergenekon davasında Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Doğu Perinçek gibi sanıklarla yan yana oturacak.