Bakan Çağlayan, Kızılderili kabileleri ile Muş"taki aşiret isimlerinin birbirine çok benzediğine dikkat çekti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD"deki Kızılderili kabileleri ile baba memleketi Muş"taki aşiretlerin bazı isimlerinin birbiriyle benzeştiğine dikkat çekti ve bu benzeşmeye örnek olarak “Mohikan-Cemalan” isimlerini gösterdi

Önümüzdeki dönemde ABD ile ticari ilişkilerin artırılması çerçevesinde Kızılderililer"e altyapı ve ev yapma projesine büyük önem vereceklerini söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kızılderili kabileleri ile Muş"taki aşiret isimlerinin birbirine çok benzediğine dikkat çekti. Bakan Zafer Çağlayan baba tarafından Kürt olduğunu, Muş"taki Cemalan aşiretine mensup olduğunu hatırlatırken, ABD"deki Kızılderili kabileleri ile baba memleketi Muş"taki aşiretlerin bazı isimlerinin birbiriyle benzeştiğini vurguladı. Bakan Çağlayan bu benzeşmeye örnek olarak da “Mohikan-Cemalan” isimlerini gösterdi.
ABD Kongresi"nin Kızılderili kabilelerin yaşam standartlarını yükseltmek için bu kabilelere hibe desteği verme kararı aldığını söyleyen Çağlayan, bu çerçevede Kızılderili kabilelerin yaşadıkları bölgelerin alt yapı ve üst yapı projelerine talip olduklarını kaydetti.

Bakan Çağlayan, son ABD ziyaretinde bu konuda temaslarda bulunduğunu, ayrıca Apaçi kabile reislerinden bir grubu Türkiye"ye davet edip görüştüğünü de anımsatarak, bu projeye ilişkin çalışma ve görüşmelerin büyük bir hızla sürdüğünü belirtti.

Kıbrıs"ta gönüllü olmuş almamışlar!

Zafer Çağlayan, KKTC"de düzenlenen mitingde Türkiye aleyhine taşınan pankartlar ve kullanılan sözleri kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın besleme ile ilgili sözlerine atıfta bulunarak “Sayın Başbakan"a ben de sonuna kadar katılıyorum, hatta eksik bile söylemiştir” dedi.

Çağlayan KKTC"de kişi başına düşen milli gelir ve asgari ücretin Türkiye"den çok fazla olduğuna işaret ederken KKTC vatandaşlarının yarıdan fazlasının devlet memuru olduğunun da altını çizdi. Çağlayan KKTC"nin kendi ekonomisi ile bağdaşmayacak bir savurganlık içinde olduğunu da söyledi.

Çağlayan, Kıbrıs"ta binlerce insanın şehit olduğunu, kendisinin de harekat sırasında 5 arkadaşı ile birlikte savaşa gitmek için askerlik şubesine başvurduğunu, ancak yaşı tutmadığı için kabul edilmediğini anlatarak, bunun için, nedeni ne olursa olsun o mitingdeki tutumu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Çağlayan 1957 doğumlu, yani harekat tarihinde 17 yaşındaydı.

İran"la ebediyete kadar sürecek ilişkimiz var

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İran"a yaptırım kararı alan ABD"nin kararlarının sadece kendisini bağlayacağını, Türkiye"nin üyesi olduğu BM"nin yaptırım kararına ise uyacağını belirterek, Türkiye ile İran arasında ebediyete kadar sürecek olan bir komşuluk ilişkisi bulunduğunu ve Türkiye"nin İran"ın avukatlığını yapmak gibi bir göreve soyunmadığını söyledi. Çağlayan, ABD"nin Türkler"in de ortak oldukları 3 firmayı İran"la iş bağlantıları nedeniyle kara listeye aldığını hatırlatarak, bu firmaların İran"a alüminyum ve vasıflı çelik gibi çifte kullanımlı ürünler gönderdiğini söyledi.

Gerekli denetimleri yaptıklarını ifade eden Çağlayan, bu firmalar için Türkiye tarafından bir yasaklama olmadığını kaydetti. Çağlayan, “Türkiye ile İran arasında ebediyete kadar sürecek olan bir komşuluk ilişkisi var. Nükleer dosya konusunda tepkimiz çok net. Türkiye yanı başında olabilecek sıkıntılara karşı her türlü barışçı tedbiri de almak durumundadır, bu da son derece doğal bir hakkıdır” dedi.