Halk bugün, en temel demokratik hakkını kullanmak için sandık başında olacak. 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanarak, 36 bin 820 yerel yöneticisini belirleyecek.
Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak.

3 SANDIKTA OY VERECEĞİZ

Seçmen oyunu, belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı belirlenmiş sandıklarda kullanacak.

İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için, köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimi için sandığa gidecek.

Adaylar arasından, 16 büyükşehir belediye başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, bin 974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı seçilecek.

Seçimlerde ayrıca, il genel meclisi üyesi 3 bin 284, belediye meclis üyesi (ilçe ve belde) 33 bin 868 kişi belirlenecek.

YSK'DAN SAAT UYARISI

YSK yetkilileri, yaz saati uygulamasına bugün 29 Martta (saat 03.00'te bir saat ileri alınacak) geçilmesi nedeniyle seçmenleri, saatlerini ayarlamaları konusunda uyardı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz'in bazı illerinde 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.


Pusulalar hangi zarfa konulacak?


Birleşik oy pusulaları, kullanılacağı her seçim ve her seçim çevresi için ayrı ayrı hazırlandı. Oy pusulalarından turuncu renkli olanlar il genel meclisi, mavi renkli olanlar belediye başkanlığı, sarı renkli olanlar belediye meclisi, beyaz renkli olanlar ise büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılacak.
Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy muhtarı seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.


İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulasını turuncu renkli zarfa,

Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclisi üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulalarının ikisini birlikte mavi renkli zarfa,

Büyükşehirlerde Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulasını da belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimine ilişkin mavi renkli zarfa,

Köy seçimlerinde köy muhtarı ve ihtiyar meclisi üyelerine ilişkin oy pusulalarının ikisini birlikte mor renkli zarfa,

Mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti üyelerine ilişkin oy pusulalarının ikisini birlikte mor renkli zarfa koyarak oy verecek. Birden fazla oy pusulası kullanılan seçimlerde bunların ayrı ayrı katlanarak zarfa konulması gerekecek.

Kimlik numarası zorunlu

298 sayılı kanunda yapılan değişiklikle, seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı veya T.C Kimlik Numarası bulunan soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi belgelerle de oy kullanabilecek. Belgesi olmayan vatandaşlar ise nüfus dairelerinden aldıkları "nüfus kayıt örneği"ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz etmeleri halinde oy verebilecek.


YSK'dan telefon uyarısı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy verme sırasında oy pusulalarının cep telefonu veya fotoğraf makinesi gibi cihazlarla görüntülemeye teşebbüs edilmesi durumunda, Sandık Kurulu Başkanınca kişiye müdahale edilerek uyarılacağını bildirdi. Kurul, uyarıya riayet edilmemesi halinde söz konusu kişinin sandık alanından çıkarılarak, tutanakla tespitin ardından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Bu arada, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 29 Mart yerel seçimleri dolayısıyla tatil ilan edilen 30 Martta öğretmenlere ek ders ücreti ödeneceğini bildirdi. ANKARA (A.A)