Referandumdan önce 'hayır' çıkması halinde istifa edeceğini açıklayan İtalya Başbakanı Renzi, sözünde durdu. Renzi, "İstifamı bugün cumhurbaşkanına sunacağım" dedi. Referandumdan çıkan 'hayır' sonucu, İtalya'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasına kadar varabilecek bir süreci başlatabilir.

İtalya dün kritik anayasa referandumu için sandık başına gitti. Yerel saatle sabah 07.00'de başlayan oy verme işlemi 23.00'te (TSİ 01.00) sona erdi. İçişleri Bakanlığı, kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin oy kullandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi verilere dayanarak yaptığı projeksiyona göre, sandıktan yüzde 60 'hayır' çıktı, 'evet' oyu yüzde 40'da kaldı.

Son dakika: İtalya’daki referandum sona erdi Başbakan Renzi istifa edeceğini açıkladı

İlk sonuçların ardından İtalya Başbakanı Renzi'den bir açıklama geldi. Referandumda "hayır" çıkmasının sorumluluğunun kendisine ait olduğunu söyleyen Renzi, "İstifamı bugün cumhurbaşkanına sunacağım" dedi.

"KENDİ KOLTUĞUMDAN OLDUM"

Referandumda reddedilen reformda yer alan Senato'nun üye sayısını düşürme maddesine atıf yapan Renzi, "Senatörleri koltuğundan etmek isterken, kendi koltuğumdan oldum. İtalyan siyasetinde kimse kaybetmez ama ben farklıyım. Kaybettim. Bunu boğazım düğümlense de yüksek sesle söylemek istiyorum. Ben zafere taşıyamadım ama gerçekten bu aşamaya kadar yapılması gereken neyse onu yaptım" değerlendirmesinde bulundu.

Son dakika: İtalya’daki referandum sona erdi Başbakan Renzi istifa edeceğini açıkladı
Toplantıya eşi Agnese Landini ile gelen Renzi, bin günlük yorucu iktidarı boyunca kendisine destek veren eşi ve çocuklarına, ayrıca kendisini takip eden gazetecilere özel olarak teşekkür etti.

SENATO'NUN YETKİLERİ AZALTILACAKTI

Anayasa değişikliği parlamentonun alt kanadına daha fazla yetki verilmesini öngörüyordu. Buna karşın senatonun yetkilerini azaltıyordu.

Referandumda ayrıca, senatör sayısının da 315'ten 100'e indirilmesi planlanıyordu. Önerilen reformlar arasında yerel yönetimlerin bazı yetkilerinin merkezi hükümete devredilmesi de bulunuyordu.

İtalya Başbakanı Renzi, anayasanın 3'te 1'ini değiştirecek reform paketi sayesinde, yasama sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılacağını ve 70 yılda 63 hükümet değiştiren İtalya'da siyasi istikrar sağlanacağını savunuyordu. Referandum, aynı zamanda Renzi için bir güvenoyu niteliğindeydi.

Anayasa reformu, karşıtları tarafından ise "tek adam yönetimine" yol açacağı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Muhalefet, Senato'nun yetkilerinin elinden alınmasıyla bir kontrol mekanizmasının devreden çıkarılmış olacağını ve merkezi hükümetin eline aşırı güç verileceği gerekçesiyle reformlara karşı çıkıyordu.

'HAYIR' AB KARŞITLARINI GÜÇLENDİRECEK


Muhalefet ise hükümetin elinin fazlasıyla güçleneceği ve güçler ayrılığı ilkesinin zarar göreceği endişesindeydi. İtalya'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasını savunan 5 Yıldız Hareketi'nin olası bir erken seçimden güçlenerek çıkacağı öngörülüyor. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, bu konuyu referanduma götüreceğini açıklamıştı. 

Bu durum ise Avrupa Birliği ülkelerini birliğin geleceği konusunda kaygılandırıyor.