İstanbul Şehir Tiyatroları’nda repertuvarı belirleme yetkisinin genel sanat yönetmeninden alınmasıyla başlayan süreçte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevinden Ayşe Nil Şamlıoğlu’nun istifa etmişti.

HİLMİ ZAFER ŞAHİN KİMDİR?

1958 yılında Antalya'nın Elmalı ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamladı.

1977 yılında girdiği İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 1982 yılında mezun oldu.
Aynı okulda başladığı yüksek lisans öğrenimini 1984 yılında bitirdi. Değişik dergi ve gazetelerde tiyatro, tarih ve kitap tanıtımı konularında yazılar yayımladı. Büyük Larousse ve İstanbul Ansiklopedisi'nde tarih, tiyatro, edebiyat, dilbilim ve yaşam öyküsü konularında madde yazarlığı yaptı.

Yakın dönemde, Mimar Sinan Üniversitesi, Beykent Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tiyatro konusunda dersler verdi. 1994 yılından itibaren Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde "Oyun İncelemesi" ve "Tiyatro Tarihi" dersleri vermektedir. 1982'de Yarın Dergisi’nin düzenlediği yarışmada "Eleştiri"; 1989'da Gençlik Kitabevi'nin düzenlediği yarışmada "Bilimsel Araştırma" dallarında ödüller aldı.

1988 yılında girdiği İBB Şehir Tiyatroları’nda, değişik yıllarda Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı ve Başdramaturg görevlerinde bulundu.
Bu süreç içinde İBB Şehir Tiyatroları’nda düzenlenen pek çok etkinliğin hazırlayıcısı oldu ve sahnelenen "Aslolan Hayattır", "Montserrat”, "Bir Atın Öyküsü", "Ayrılık", "Halay", "Mikadonun Çöpleri", "Bir Gece Bekçisi Daha", "İkinci Ses", "Kafkas Tebeşir Dairesi", "Pembe Konağın Gelinleri", "Schweyk İkinci Dünya Savaşı’nda", "Beş Katlı Binanın Altıncı Katı", "Seneye Bugün", "Kedi ile Palyaço", "Çevreci Prens", "Yıldızlar Altında Cinayet", "Hadi Öldürsene Canikom", "Kafes" adlı oyunlarda dramaturg olarak çalıştı.

2010-2011 Tiyatro Sezonu’nda, İBB Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı oyunu, Ziya Osman Saba’nın aynı adlı yapıtından tiyatroya uyarladı.

İBB Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmenliği’ne getirilmeden önce dramaturgluk görevini devam etmekteydi. 

 

AYŞE NİL ŞAMLIOĞLU

 HİLMİ ZAFER ŞAHİN