ORC, büyükşehirlerde yaptığı seçmen tercihleri araştırmasını yayınladı. Yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. İşte vatandaşların başkanlık sistemi ve belediye başkanlarıyla ilgili verdikleri cevaplar...

VATANDAŞ BAŞKANLIĞA SICAK BAKIYOR

Yapılan araştırmada ilk çarpıcı sonuç başkanlık konusunda geldi. Vatandaşlara "Başkanlık seçimine geçiş ile ilgili referandum yapılacak olsa, tercihiniz ne yönde olur?" soruldu. Ankere katılan vatandaşlardan yüzde 55.9'u 'evet' derken yüzde 36.2'si ise 'hayır' dedi. Yüzde 7.9 ise kararsız kaldı.

AK PARTİ'NİN KAZANDIĞI İLLER DESTEKLİYOR, CHP VE HDP'NİN İLLERİ DESTEKLEMİYOR

Yine aynı sorunun 30 büyükşehire dağılımı da ilginç verileri karşımıza çıkardı. Soruya 'evet' cevabını verenler daha çok İçanadolu ve karadeniz illerinden olması dikkat çekti. Yine bu şehirlerin tamamı AK Parti'nin kazandığı iller. 'Hayır' diyenler ise Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nden çıktı. Bu illeri de seçimlerde HDP ve CHP kazanmıştı.

EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK

Yapılan araştırmada vatandaşlara son 2 buçuk yılın en başarılı belediye başkanları da soruldu. Bu soruda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yüzde 60.7 ile birinci sırada yer aldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise yüzde 59.8 ile ikinci sırada yer aldı.